В академічному ботанічному саду – розпал цвітіння азалій і камелій

6 Березня 2017 11:18
Щороку на лютий і початок березня припадає квітування азалій і камелій, вирощуваних в оранжерейному комплексі Національного ботанічного саду (НБС) імені М.М. Гришка НАН України. Помилуватися рослинами неймовірної краси приходить до саду багато киян та гостей міста.
Перші азалії (близько 20 сортів) з’явилися в НБС імені М.М. Гришка НАН України 1946 року – їх привезли з Німеччини. Далі з рослинами працювали вже вітчизняні селекціонери, які згодом створили понад 30 нових сортів азалії індійської. Рослина є досить вибагливою і для нормального розвитку та цвітіння потребує особливих умов. Вона почувається комфортно, коли в приміщенні відносно прохолодно й волого, оскільки її японські предки зростали на берегах стрімких гірських річок.
Крім того, у ґрунті, на якому вирощуються азалії, необхідно постійно підтримувати досить високий рівень кислотності. В оранжереї академічного ботанічного саду ростуть азалії раннього, середнього та пізнього строків цвітіння. Цвітіння останніх триває приблизно до кінця першої декади квітня. Одна квітка цієї рослини зберігає свою декоративність до 14 діб.
Окремі кущі віком 20-30 років можуть безперервно квітувати 2-2,5 місяці. В період цвітіння на одному кущі азалії розкривається близько 500 квіток. В інший час (під час вегетації) це цілком звичайна, непримітна рослина. До речі, назва «азалія» в перекладі з давньогрецької означає «сухий». «Азалія» є, радше, садівничим терміном, а правильна наукова назва цієї рослини – «рододендрон».
Ростуть в оранжереї також камелії, які потребують, по суті, таких само умов, як і азалії. Камелії належать до родини чайних рослин – з них навіть можна заварювати напої, які мають, однак, не дуже високі смакові якості.
Слід зазначити, що в ХІХ ст. камелії цінувалися завдяки надзвичайно декоративним суцвіттям: одна квітка могла коштувати стільки ж, скільки й вишукана каблучка з діамантом. Нині в НБС імені М.М. Гришка НАН України вирощується майже 50 сортів цієї рослини. Гордість оранжереї складають також орхідеї, кактуси, плодові тропічні дерева тощо. Загалом – понад 3,5 тис. видів рослин.
P.S. У холодну пору року оранжерейний комплекс НБС імені М.М. Гришка НАН України працює з середи по неділю – з 10.00 до 16.00 год. Але на час цвітіння азалій і камелій – щодня.

Ціна вхідного квитка до оранжереї – 15 грн. Відвідувачі можуть також замовити екскурсію, фотосесію та проконсультуватися з провідними фахівцями установи з питань добору рослин і догляду за ними.

Детальніше тут: http://in-kyiv.com.ua/2017/03/06/all/21804/
© in-kyiv.com.ua