Студентам Могилянки почали читати курс історії про ОУН та УПА

16 Січня 2014 12:43
livasprava.info

livasprava.info

Історик Володимир В’ятрович розпочав викладати навчальний курс “Український визвольний рух 1920—1950-х років” для студентів-істориків 3 та 4 курсів Національного університету “Києво-Могилянська академія”. У рамках курсу кандидат історичних наук Володимир В’ятрович розповідатиме студентам про ідеологію ОУН, розвиток структур руху, протистояння з німцями та поляками, боротьбу УПА проти СРСР та його карально-репресивної системи, а також про значення та роль українського визвольного руху в антитоталітарному спротиві Європи.

“Розвиток українського визвольного руху є одним із головних сюжетів історії українського народу в ХХ столітті, — вважає Володимир В’ятрович. — Без його розуміння неможливо зрозуміти багатьох інших процесів як в українській, так і світовій історії. Чому українці не зникли як нація, незважаючи на століття бездержавного існування та асиміляційні зусилля окупантів? Чому з мапи світу зник СРСР? Чому у 1991 році з’явилася українська держава?”.

Так само, на думку історика, без розуміння історії українського визвольного руху незрозумілими залишаться чимало питань сучасного розвитку України: особливості її внутрішньої політики (ментальний поділ на Схід і Захід, двомовність, різне трактування подій минулого, різка поляризація суспільно-політичного життя) та відносини з сусідніми країнами, зокрема з Росією та Польщею. Курс триватиме 1 семестр, програму можна переглянути на сайті Центру досліджень визвольного руху.

Нагадаємо, що Володимир В’ятрович — дослідник історії українського визвольного руху, к.і.н., автор семи книг, директор наукового центру при Національному університеті “Києво-Могилянська академія”, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху. Навчався у Львівському національному університеті імені Івана Франка. У 2008—2010 роках на посаді директора Галузевого державного архіву Служби безпеки України розсекретив раніше таємні архіви КҐБ та організував відкритий доступ до них. У 2010—2011 роках працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету, влітку 2012-го вивчав архіви Інституту Гувера Стенфордського університету. Член наглядової ради Національного музею-меморіалу “Тюрма на Лонцького” у Львові.

 

Джерело: Газета.ua