Хто в березні сіяти не зачинає, той про своє добро забуває

26 Березня 2014 07:32

vesna

Сьогоднішній день у цьому році називається Середопістям, тобто, він є серединою Великого посту. У цей день колись господині вранці пекли хліб і першу буханку заривали у зерно для посіву – на врожай. Потім, ідучи в поле сіяти, господар брав з собою хрестопоклінний хліб, і сіючи, вікушував від буханця та жуючи примовляв: “Дай, Боже, і на той рік їсти свій хліб!”

Також цього дня говорили, що хто чесно постує, то вночі з середи на четвер може почути шум і тріск – це піст переламався.

А ще відзначали, хто в березні сіяти не зачинає, той про своє добро забуває.

За церковним календарем 26 березня вшановують святителя Никифора, мученика Савина, мучеників Африкана, Публія і Терентія, мученика Олександра, мученицю Христину і преподобного Аніна.

Іменинниками 26 березня є Олександр, Христина, Фелікс, Лариса.

Події 26 березня у Києві:

1939 – на Дніпрі відкрилися регулярні пасажирські і товарні рейси пароплавів на лінії Київ-Дніпропетровськ. Першим у рейс вийшов пароплав “Ілліч”, призначений для перевезення 176 пасажирів та 48,5 тис. тонн вантажу.

1939 – у Єврейському державному театрі відбулася прем’єрна постановка п’єси “Сендер Бланк”, приурочена до 80-ти річчя класика єврейської літератури Шолом-Алейхема.

1944 — створена Наукова бібліотека при Академії архітектури. Одним із засновників унікального книжкового зібрання був видатний український вчений, архітектор та громадський діяч, перший президент Академії архітектури УРСР Володимир Гнатович Заболотний. Зараз — Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В.Г. Заболотного – єдина бібліотека державного значення з будівництва і архітектури.

1963 – на змаганнях у Києві гімнастка Поліна Астахова завоювала Кубок СРСР зі спортивної гімнастики серед жінок.

1965 – у Київській консерваторії відбувся урочистий вечір, присвячений 70-річчю з дня народження письменника І.Ле.

1977 – вперше чемпіоном країни з фехтування на рапірах став київський армієць В.Смирнов.

1993 –  перше в Україні у міжнародне автошоу розпочалося у Київському палаці спорту.

Джерело: Рідний Київ