У Києві побудують лише половину запланованих в цьому році торгових центрів

24 Квітня 2014 16:59
gazeta.ua

gazeta.ua

Політичні події негативно вплинули на ринок торговельної нерухомості Києва.  Експерти компанії JLL знизили прогноз щодо введення торгових площ в Києві в 2014р. більш ніж удвічі – з 415 тис. кв. м до 205 тис. кв. м. проте навіть цей результат перевершить максимальний обсяг введення, зафіксований в 2013р., який склав 112,1 тис. кв. м.

У I кварталі 2014р. нових торгових центрів у Києві відкрито не було. До кінця року в місті буде введено три торгові центри – ТРЦ “Атмосфера” (30 тис. кв. м), ТРЦ “Республіка” (135 тис. кв. м) і ТРЦ “Проспект” (40 тис. кв. м). Раніше передбачалося, що в поточному році з’явиться ще близько 200 тис. кв. м, проте ряд об’єктів, швидше за все, відкриються тільки в 2015р. В результаті за підсумками року загальний обсяг ринку торгових центрів в Києві складе близько 940 тис. кв. м.

Як говорить керівник відділу торгових площ компанії JLL в Україні Анна Чуботіна, подібне скорочення планованих обсягів введення можна назвати негативним сигналом для ринку, проте такий великий обсяг нових площ призвів би до проблем із заповненням об’єктів і надмірного росту вакантних площ, так як споживча активність в країні знижена, і рітейлери оптимізують свої плани.

У I кварталі 2014р. рітейлери намагалися переглянути орендні ставки шляхом переговорів з орендодавцями.

“Торговельні оператори намагаються зафіксувати орендну ставку в гривнях за “старим” курсом або перейти на розрахунок орендної плати як відсотка з обороту. Подібний перегляд ставок носить індивідуальний характер і фіксується лише на короткий період часу. Власники торгових центрів готові йти на певні поступки орендарям. За нашими оцінками, ситуація почне вирівнюватися не раніше кінця року і за умови стабілізації політико-економічної ситуації в країні”, – додає Ганна Чуботіна.

Максимальна ставка оренди в I кварталі 2014р. не змінилася. За даними JLL, вона становить 1,2 тис. дол. за 1 кв. м в рік (без урахування ПДВ і операційних витрат).

Джерело: Газета.ua