У Страсну Суботу якщо день видається теплим, то й літо буде гарним

19 Квітня 2014 12:06

velykden

19 квітня цього року Велика Субота.

У Страсну Суботу Христос лежав у труні. Цей день вважався найсуворішим днем Посту.

Цього дня з давніх – давен фарбують крашанки, бо існує повір’я, що яйця пофарбовані у п’ятницю, швидко псуються. Звичай робити крашанки та писанки виник в Україні ще у дохристиянські часи. І хоча зараз, як кольори крашанок, так і орнаменти писанок набули нового змісту, все одно здебільшого у нас їх фарбують у червоний і золотистий кольори. Єдине, не годиться робити їх чорними, бо тоді вони нагадують кров “лукавого”. Для фарбування яєць у нас здебільшого використовують натуральні барвники, зокрема, для того, щоб яйця пофарбувати у червоний колір – використовують суху траву серпія; лушпиння цибулі дає всі відтінки від жовтого до темно – коричневого, синій – утворюється з відвару пролісків.

Також цього дня колись в народі заклинали ранкові морози, щоб не заморозили льон, коноплі і ярові хліби. І вірили, що цього дня Місяць зустрічається з Сонцем. Якщо день видається ясним, то й літо буде гарним, якщо похмурим – то й літо поганим.

Вважалося, що неспання в ніч із суботи на неділю оберігає від хвороб, забезпечує врожай, дівчатам обіцяє щасливе заміжжя, а чоловікам – вдале полювання.

Всеношна служба (із суботи на неділю) – особлива, дуже світла, радісна. У народі є повір’я: всі бажання, висловлені цієї ночі під час служби, збуваються.

Тому незаміжні дівчата під час Великодньої служби тихенько шепчуть: “Дай бог жениха хорошого, в чоботях і з калошами, не на корові, а на коні”.

Щороку за церковним календарем 19 квітня вшановують святителя Євтихія, святителя Мефодія, 12- Перських мучеників.

Іменинниками 19 квітня є Євтихій, Ярема, Мефодій.

Події у Києві 19 квітня:

1919 — народився Олександр Наумович Сегал – артист балету, балетмейстер. Народний артист України (1985). В різні роки — балетмейстер і художній керівник Ансамблю танцю України, головний балетмейстер Київського театру оперети.

1927 — народилася Людмила Андріївна Проценко – видатний історик Києва, найбільший фахівець з київської некрополістики.

1967 – завершився тиждень французьких фільмів.

1994 — у Харківському районі столиці гостинно відчинила свої двері дитяча поліклініка на 640 відвідувань за зміну — унікальна дитяча установа, збудована за індивідуальним проектом, що не мала аналогів у країні.

1996 – «Kyiv — beautiful city», — заявив прем`єр-міністр Великої Британії Джон Мейджор, який перебував в Україні з офіційним візитом, після прогулянки з мером столиці Л.Косаківським вулицями столиці та відвідання Бессарабського ринку, де він, зокрема, з задоволенням посмакував соління в торгових рядах. Фотографії із зображенням першого міністра Великобританії, на яких видно, як гостинні українки частували його соленими огірками, обійшли провідні українські та зарубіжні видання. У розмові з головою Київради високий зарубіжний гість сказав, що сприятиме, аби щорічне засідання Європейського банку з реконструкції та розвитку в 1998 році відбулося в Києві.

Джерело: Рідний Київ