Якщо на дубі з’являлося листя, то цього дня відкривали купальний сезон

21 Травня 2014 09:34

kyiv 4

У народі 21 травня у день Іоанна Богослова колись пекли обітні пироги та пригощали ними вбогих. А також підмічали: «Якщо на дубі з’являлося листя, то цього дня відкривали купальний сезон».

Іоанн Богослов був улюбленим учнем Христа. Написав Євангеліє від Іоанна, що стало четвертим і доповнило прогалини трьох попередніх євангелістів.

За церковним календарем 21 травня вшановують Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова, преподобного Арсенія Великого преподобного Арсенія працелюбного і Пимона постника.

Іменинниками 21 травня є Іван, Арсеній, Пимін.

Події у Києві 21 травня:

1920 – відбулося урочисте святкування українськими православними парафіями роковин першої української відправи служби Божої у Соборі Св. Миколая на Печерську. Після літургії відслужено загальний молебен за участю усіх причтів міських українських парафій. Під час богослужінь співав об’єднаний хор під керівництвом К. Стеценка.

1939 – на міському іпподромі відбулися змагання спортсменів-кавалеристів. Свою майстерність глядачам продемонстрували 98 учасників – представники товариств “Динамо”, “Спартак”, Першого і Другого київських кавалерійських училищ, училища зв’язку ім. Калініна та Штабу КОВО та ін.

1948 – з Києва до Мінеральних Вод вирушив перший пасажирський поїзд.

1949 – у Державному музеї західного і східного мистецтва відкрилася виставка польського народного мистецтва і художніх ремесел. Експонувалося близько 600 т ворів народного мистецтва Польщі.

21 – 31 травня 1974 – відбувся Всесоюзний фестиваль мистецтв “Київська весна-74”.

1982 – після завершення реставраційних робіт відкрилася історико-архітектурна пам’ятка Київської Русі – Золоті ворота.

Джерело: Рідний Київ