Сьогодні мусульмани святкують завершення Рамадану

28 Липня 2014 15:49

arraid.org

arraid.org

Підійшов до завершення Рамадан – піст, якого щорічно дотримуються мусульмани всього світу.

Як повідомило Земляцтво кримських татар у Києві, сььогодні, 28 липня 2014 року, у мечеті оновленого Ісламського культурного центру зберуться понад дві тисячі вірян, щоб разом здійснити святкову молитву та взяти участь в інших заходах із нагоди свята закінчення посту, – повідомляє Укрінформ.

«Цього року Ід аль-Фітр в мечеті ІКЦ святкуватиме громада кримських татар і багато переселенців із Донбасу. По молитві розпочнеться святкова програма для дітей, із батутами, подарунками, солодкою ватою та міні-концертом», – зазначається в повідомленні.

У мечеті вже розпочався збір коштів, що їх буде пожертвувано малозабезпеченим мусульманам для надання їм можливості також підготуватися до свята. Така соціальна допомога бідним і нужденним називається закят аль-фітр (садакат аль-фітр) і її треба виплатити до початку святкової молитви – як у сам день свята, так і напередодні, протягом останніх днів священного місяця.

Традиція святкування дня розговіння бере початок з часів пророка Мухаммеда, з 624 року.

Впродовж священного для правовірних місяця вони щоденно від сходу сонця до заходу утримуються від їжі, не вживають жодної рідини та відмовляються від статевих стосунків, аби в чистоті думок та тіла зустріти свято Ураза-байрам (Ід аль-Фітр). Цього року завершення рамадану припадає на 28 липня.
Сьогодні, у мечеті оновленого Ісламського культурного центру (ІКЦ) Києва зібрались понад 2000 вірян, щоб разом здійснити святкову молитву (початок о 8:30) та взяти участь в інших заходах із нагоди свята закінчення посту в місяць Рамадан – Ід аль-Фітр.

Про це повідомили у Всеукраїнській асоціації соціальних організацій Alraid.

Серед почесних гостей мають бути дипломати мусульманських країн. За повідомленням Земляцтва кримських татар у м. Києві, цього року Ід аль-Фітр в мечеті ІКЦ святкуватиме громада кримських татар і багато переселенців із Донбасу. По молитві розпочнеться святкова програма для дітей з батутами, подарунками, солодкою ватою та міні-концертом.

У мечеті вже розпочався збір коштів, які пожертвують малозабезпеченим мусульманам для надання їм можливості також підготуватися до свята. Така соціальна допомога бідним і нужденним називається закят аль-фітр (садакат аль-фітр) і її треба виплатити до початку святкової молитви – як у сам день свята, так і напередодні, протягом останніх днів священного місяця.

Закят аль-фітр надається від кожного члена родини добродійника, навіть від дітей. Це – останній етап і обов’язкова умова прийняття Всевишнім посту всякого мусульманина й мусульманки, що мають гроші в розмірі більше за власні основні потреби, йдеться у повідомленні.

Незважаючи на популярні стереотипи, для святкування Ід аль-Фітр не треба вбиратися в якийсь особливий екзотичний одяг чи готувати певні національні страви. Кожен одягається святково та частує себе та своїх близьких улюбленими стравами, що не мають жодного ритуального значення.

Для всіх мусульман це свято – прощання з Рамаданом і час аналізу та осмислення своїх досягнень за цей місяць: як вірний провів дні посту, чи не змарнував їх ганебними вчинками й прикрими словами, чи справді всім серцем прагнув стати кращим перед Всевишнім. Отже, Ід аль-Фітр – це, передусім, підбиття підсумків, осмислення досягнутого духовного розвитку.

Як зазначається, у місяць Рамадан добрі справи мусульманина важать набагато більше, ніж у звичайні дні, тож багато вірних намагаються до кінця Рамадану виплатити ще й обов’язкову для мусульман щорічну милостиню – закят. Ці кошти так само підуть на соціальні потреби.

Джерело: ZIK