Київські графіті, що варто побачити

5 Серпня 2014 18:52
uk.wikipedia.org

uk.wikipedia.org

Протягом останніх кілька років у столиці з’явилася безліч графіті, що займають цілу стіну міських будівель. Різноманітні написи можна виявити навіть на стінах собору Святої Софії.

Сьогодні бізнесмени й міська влада та й самі городяни розгледіли в настінному живописі не тільки хуліганські витівки, але і місцями високе мистецтво, здатне оживити традиційно сумний міський пейзаж.

Найбільше графіті можна виявити в центрі столиці. Приміром, на улюбленій киянами і гостями міста Пейзажній алеї, відомої своїми яскравими скульптурами і оригінальними лавками.

Причому на стінах будівель в центральних районах Києва знаходяться роботи не тільки українських, а й зарубіжних художників. Так, наприклад, фасад будинку на вул.Златоустівській, 20 у 2010 році розписав французький художник Remed (Гійом Альбі). На створення розпису майстра надихнули київські пам’ятники – “Батьківщина мати” і “Кий, Щек, Хорив та їх сестра Либідь”.

Француз Олів’є 2Shy на стіні будинку по вулиці Гоголівській, 32а створив картинку з комп’ютерної гри. Причому ескіз роботи майстер привіз із собою.

А поляк Zbiok (Славомир Чайковський) розфарбував стіну будівлі на вулиці Гончара, 9. Як і попередні дві роботи, його картина була створена в рамках міжнародного фестивалю стріт-арту “Muralissimo”.

На будівлі по вулиці Урицького, 16 розмістилося велике панно француза 3ttman (Луї Ламбера) під назвою “Любов”.

Сам автор зазначив що перед початком роботи побачив малюнки української художниці Марії Приймаченко. “Можливо, саме ці роботи надихнули мене. Я вирішив обрати яскраву колірну гамму, сподіваючись, що вона сподобається українцям”, – заявив 3ttman.

Однак першим фасадом, розписаним в рамках арт-стріт фестивалю “Мураліссімо” став фасад будівлі по Лаврському провулку, 9. Його розписали відомі українські стріт-артисти Interesni Kazki спільно з Lodek (Вова Воротнів).

Взагалі в Києві нескладно знайти роботи команди Interesni Kazki. Так, наприклад, одна з їхніх робіт під назвою “Сновидіння” прикрашає стіну будинку біля Індустріального мосту.

Їх же руками розписані стіни ТЕЦ-5 поряд з Південним мостом.

Ще одну роботу Interesni Kazki можна побачити на вулиці Соляній.

А будівлю по вулиці Турівській, 1 прикрашає робота групи Interesni Kazki, присвячена, за словами самих авторів, “аутизму та інакшості”.

На вулиці Володимирській, 77 можна побачити “Будинок з жирафами” – торець будівлі розписали художники з розташованого тут архітектурного бюро.

Стіну сусіднього з “жирафами” будівлі прикрашає пейзаж, створений працівниками того ж архітектурного бюро.

Два роки тому веселі картинки прикрасили стіну корпусу № 2 київської дитячої лікарні “Охматдит”.

Ще одна лікарня, стіни якої прикрасили графіті – психіатрична лікарня імені Павлова. Будівля навпроти дитячого відділення розписала група “П’ятка”, що складається з п’яти художників. Примітно, що їхній проект носить назву “Дорога в рай”.

Ціла галерея стріт-арту знаходиться на набережній Дніпра. Тут можна зустріти і звичайні теги, і цілі монументальні полотна. Одне з таких, наприклад, створив разом з друзями київський художник Іван Семесюк, відомий також як представник жлоб-арту.

Тематика робіт, на які можна подивитися, прогулюючись вздовж Дніпра, дуже різноманітна.

 

Джерело: Моє місто