На ринках столиці подорожчали яйця та сало

19 Вересня 2014 12:00

elisheva.ru

elisheva.ru

У нинішньому році Україна, схоже, зібрала хороший урожай овочів. Про це свідчить той факт, що останнім часом ціни на цю групу товарів практично стабільні або навіть знижуються. Наприклад, картоплю зараз можна купити за такою ж ціною, що і місяць тому, – 4-6 гривень за кілограм. Не змінилися ціни на цибулю (4-6 гривень) і капусту (3-4 гривень). А морква і буряк дещо подешевшали. У серпні ці коренеплоди продавали по 5-7 гривень за кілограм, нині їх можна купити на гривню дешевше – по 4-6 гривень, пишуть “Факти і Коментарі”.
Треба сказати, що в цьому відношенні нинішній рік вигідно відрізняється від минулого. У 2013-му через не надто багатий врожай ціни на овочі почали рости вже у вересні і згодом залишалися високими протягом всієї зими. Зокрема, картоплю на початку осені 2013 року продавали по 6-7 гривень за кілограм. Морква коштувала майже вдвічі дорожче, ніж тепер, – 8-10 гривень за кіло. Ціна капусти перевищувала теперішню приблизно в півтора рази – 4-6 гривень. Буряк теж обходився дорожче – 6-8 гривень за кілограм, як і цибуля, яку продавали по 5-7 гривень.
Багато на ринках й інших овочів, ціни на які також в основному нижчі, ніж рік тому. Наприклад, кабачки в минулому році коштували до цього часу вже 8-10 гривень за кілограм, зараз їх можна придбати за 3-4 гривні. А ось баклажани нині продаються приблизно за тією ж ціною – 8-10 гривень за кіло.
Огірки на ринках пропонують по 6-12 гривень. Ялтинська червона цибуля коштує 15-18 гривень за кіло, селера – 10-12 гривень, капуста брокколі – 17-20 гривень.
І помідори в цьому році дешевші, ніж в минулому. У вересні 2013-го їх можна було купити за 7-12 гривень за кілограм. Зараз дрібні «вершки» або «чумаки» на деяких ринках пропонують навіть за ціною від 3,5 до 4 гривень. Помідори побільше, звичайно, коштують дорожче – 10-16 гривень.
На ринках як і раніше багато ягід. Зусиллями вітчизняних аграріїв полуниця в нинішньому році перестала бути виключно червневої ягодою. Гурмани можуть купити її сьогодні по 45-55 гривень за кілограм. Трохи дешевше полуниці обходиться садова ожина – 40-50 гривень. Є у продажу і малина – по 30-40 гривень. А лохина останнім часом навіть подешевшала: якщо місяць тому за кіло просили 150-170 гривень, то тепер – 140-160 гривень. Все одно дорого.
Ціни на баштанні культури за місяць практично не змінилися. Як і в серпні, за кавуни просять від 3,5 до 4 гривень за кілограм. Дині продають по 10-15 гривень.
Природно, на ринках повно фруктів. Сливи-угорки, наприклад, можна придбати за 10-15 гривень. Більш вишукані сорти коштують до 30 гривень за кілограм. Нектарини і персики продаються по 25-35 гривень. На прилавках є і різноманітні сорти груш. Ціни на них сильно різняться – від 10 до 30 гривень за кіло. А ось розкид цін на яблука не так великий – від 12 до 15 гривень. Є й дешевші – по 5-8 гривень, але вони не відрізняються блискучим товарним виглядом.
З настанням осені на ринках з’явилися лісові гриби. Зараз кілограм білих можна купити за 60-70 гривень. Підберезники дешевше – 50-60 гривень. А маслюки обійдуться у 25-30 гривень.
З’явилися у продажу і волоські горіхи – по 40-50 гривень за кілограм.
Останнім часом стали стрімко дорожчати яйця. Ще в середині серпня десяток можна було купити за 10-12,5 гривні. Тепер же вартість яєць досягла 12-14 гривень.
Не сподобаються цифри на цінниках і любителям сала. Місяць тому торговці пропонували придбати сало по 20-40 гривень за кілограм. Тепер же ціна коливається в межах 40-60 гривень.
Подорожчало м’ясо, хоча і не так стрімко, як сало. Якщо в серпні кілограм свинини коштував 45-65 гривень, то тепер обходиться у 50-70 гривень. Вартість яловичини місяць тому перебувала в межах 50-70 гривень за кілограм, нині доведеться віддати за кіло від 55 до 75 гривень.
З бакалійних товарів дорожчає цукор. У серпні він коштував 11,5-12,5 гривні за кілограм, а тепер – 12,5-14 гривень (зауважимо, що рік тому цукор був істотно дешевше – всього 7,5-8,5 гривні).
Ціни на більшість круп стабільні. Гречку можна купити по 10-15 гривень за кілограм, пшоно – на 9-11 гривень, пшеничну або ячну крупу – на 4-6 гривень.
Як ми вже говорили, останнім часом ціни на овочі радують стабільністю. За місяць не змінилася вартість більшості інгредієнтів борщу. Картоплю і цибулю, як і в серпні, можна купити в середньому за 5 гривень, капусту – по 4 гривні. Вартість помідорів – 7 гривень за кілограм. За пучок зелені торговці раніше просять 3 гривні.
А ось моркву і буряк навіть подешевшали: якщо місяць тому коштували 6 гривень за кілограм, то тепер обійдуться в 5 гривень.
Гірше йде справа з м’ясом. Свинина подорожчала на 5 гривень – до 70 гривень за кілограм. Ціна соняшникової олії залишилася колишньою – 19 гривень за літрову пляшку.
Нагадаємо, що, як ми домовилися вважати при визначенні вартості борщу, для приготування трилітрової каструлі цієї страви потрібно:
300 грамів свинини;
500 грамів картоплі;
500 г капусти;
500 г буряку
200 грамів помідорів;
150 грамів моркви;
150 грамів цибулі;
пучок зелені.
Підсумувавши вартість всіх інгредієнтів, отримуємо, що у вересні 2014 року продукти для приготування каструлі борщу обійдуться українській родині в 33 гривні 85 копійок. Місяць тому той же набір коштував 32 гривні 80 копійок. Як бачимо, зниження цін на овочі не змогло компенсувати подорожчання м’яса. Вартість продуктового набору за останній місяць зросла на 1 гривню 5 копійок (або на 3,2 відсотка).
Рік тому, у вересні 2013-го, каструля борщу коштував 34 гривні 20 копійок. Таким чином, за рік вона подешевшала на 35 копійок (або на 1 відсоток). Зниження ціни відбулося незважаючи на те, що подорожчав найдорожчий продукт в борщі – м’ясо. У вересні минулого року воно коштувало 60 гривень за кілограм.
Зате овочі за рік помітно подешевшали. Картопля і капуста коштували на гривню дорожче – 6 і 5 гривень за кілограм відповідно. Ціна пучка зелені також знизилася – з 4 до 3 гривень. Буряк подешевшала помітніше – з 7 до 5 гривень. Помідори – з 9 до 7 гривень. Найбільш відчутно знизилася ціна на моркву. У вересні 2013-го її продавали по 9 гривень за кілограм, а тепер пропонують по 5 гривень.