Парламент виконав одну з головних вимог Майдану

18 Вересня 2014 08:30

novaukraina.org

novaukraina.org

Вчора Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому закон «Про очищення влади».

«Люстрація – це одна із головних вимог Майдану, – зазначив Віталій Іляшенко, народний депутат України від партії «УДАР». Проте без якісної та комплексної правової основи реалізувати люстрацію на практиці неможливо. Не можна просто звільнити всіх чиновників в одну мить і набрати нових. Це має бути поступовий процес, дуже продуманий і виважений. Крім того, одного прийняття закону недостатньо, його потрібно правильно реалізувати на практиці. А для цього слід в першу чергу забезпечити прозорість і контроль – щоб не міняти одних «друзів» на інших. На мій погляд, для очищення влади в Україні потрібно зробити наступні кроки і саме в такій послідовності:

1) Політики та чиновники мають пройти перевірку спеціальними державними органами. Всі, хто проводив корумповані схеми та незаконні операції, мають відповідати за свої злочини.

2) Дуже уважно слід підійти до кадрової політики. Ставити на посади та обирати потрібно молодих та ініціативних, освічених спеціалістів. В Україні є якісні молоді кадри. Найкращих щорічно сотнями забирають з України працювати в країни Європи, Росії, США. Це неприпустимо. Наша молодь має працювати для розвитку нашої країни. Тим більше зараз, коли такий підйом патріотизму.

3) Потрібно забезпечити прозорість і контроль всіх люстраційних процесів в країні. Люди мають бачити, як їх вимоги виконуються на практиці. А чиновники та політики будуть краще працювати, знаючи, що за ними наглядають. Зараз ситуація вимагає жорстких рішень і чітких дій, адже Україна вступила на шлях глобальних перетворень. Відповідно до ратифікованої Угоди про асоціацію, на нас чекає комплекс реформ, які торкнуться майже всіх сфер життя. І хоча це буде непростий процес та період для всіх нас, ми маємо нарешті його подолати. Люди вийшли на вулиці міста, бо хотіли нового, кращого життя. І ми повинні нарешті подбати, щоб здобутки «революції гідності» в Україні були втілені в життя».

Джерело: NOVAUKRAINA.ORG