Поворозник: Ціни будуть рости через курс і ціни на паливо

21 Вересня 2014 02:00

business-tv.com.ua

business-tv.com.ua

Споживчі ціни будуть рости до кінця року. Таку думку висловив у коментарі ForUm’у старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Поворозник.
«Ми прогнозуємо, що індекс споживчих цін буде помірно зростати до кінця року, якщо не буде суттєвих шоків», – зазначив він.
При цьому експерт підкреслив, що рівень споживчих цін безпосередньо пов’язаний з курсом гривні.
«Очікуємо, що на споживчих цінах відобразиться подорожчання палива, тому що це все прив’язане до курсу гривні», – сказав Поворозник.
«Якщо курс буде далі падати, то споживчі ціни, безумовно, будуть рости і далі. Причому рости вони будуть і через імпортну складову, і через пов’язану з паливом. Навіть якщо товар виробляється в Україні, здійснюється його доставка. І це застосовується до всіх товарів. У будь-якому випадку при падінні гривні буде зростати ціна палива, і це відобразиться на всіх товарах», – підсумував економіст.
Нагадаємо, згідно з даними, оприлюдненими Державною службою статистики України, за 8 місяців нинішнього року ціни на товари та послуги в нашій країні виросли на 12,9%, на продукти – на 12,1%.