Станіслав Голубов: «Ціни та якість товару на ярмарках контролюються»

21 Вересня 2014 14:30

eveningkiev.com

eveningkiev.com

П’ять років поспіль у столиці влаштовують ярмарки з продажу сільськогосподарської продукції за цінами виробника. Спочатку їх було по три-чотири у деяких районах, потім вони стали постійними і відбуваються у кожному районі. Кияни залюбки відвідують ці торжища. Та чи досі безпечно і дійсно дешевше купувати на ярмарках? Про це «Вечірній Київ» довідався у Департаменті промисловості.
1. Хто контролює якість продукції, що потрапляє на ярмарки?
– Контроль за якістю та безпекою продовольчих товарів, що реалізуються на ярмарках, а також наявністю документів у торгуючих, здійснюють фахівці Головного управління ветеринарної медицини в м. Києві. Напередодні ярмарку вони перевіряють наявність сертифікатів якості на продукцію, у випадку відсутності документів суб’єкти не допускаються до торгівлі, а неякісна продукція вилучається з реалізації, чергують під час проведення ярмарку. Сам торговельний процес у цей час контролюють фахівці управління торгівлі та побуту Департаменту промисловості та розвитку підприємництва і районних адміністрацій.
2. Чи були скарги на обважування та продаж неякісної продукції за весь час роботи ярмарків?
– На адресу «Контактного центру міста Києва» періодично надходять скарги від мешканців столиці на факти обважування та продажу неякісної продукції на сільськогосподарських ярмарках. Управління торгівлі та побуту Департаменту промисловості та розвитку підприємництва вчасно реагувало на кожне звернення та вживало відповідних заходів, а саме: посилено контроль за організацією ярмарків, проведено роз’яснювальну роботу з райдержадміністраціями та безпосередніми учасника- ми ярмаркових заходів. Також покупці мають змогу користуватися контрольними вагами, які є на ярмарках, та у разі чого звернутися до присутніх чергових фахівців.
3. Слід зазначити, що не завжди заявлена ціна «на 10–15% нижче за ринкову» відповідає дійсності. Хто визначає цінову політику на ярмарках?
– Відповідно до чинного законодавства КМДА та райадміністраціям не надано повноважень щодо встановлення цін на продовольчих ярмарках, тому реалізація соціально спрямованої цінової політики досягається завдяки компромісній домовленості з безпосередніми товаровиробниками з різних регіонів України.
Зі свого боку управління торгівлі та побуту Департаменту промисловості та розвитку підприємництва щотижня на підставі моніторингу цін, проведеного міністерством економічного розвитку і торгівлі України, розробляє рекомендовані ціни (на 10–15% нижчі за середні по Києву) і доводить їх до райадміністрацій, фермерських господарств та виробників сільськогосподарської продукції, які планують взяти участь у ярмарку. Також до учасників висувається низка вимог: наявність документів на якість товару, дотримання соціального рівня цін, схеми розміщення, підтримання належного санітарного стану робочих місць та вивезення сміття, збереження зелених зон тощо. Недотримання цих вимог є причиною для відмови в участі у ярмарках.
Для відвідувачів встановлюють інформаційні стенди з рекомендованими цінами на сільськогосподарську продукцію та основні продукти харчування. До переліку включено 20 найменувань основних соціально необхідних товарів, зокрема, м’ясо, молокопродукти, борошно-круп’яні вироби, овочі та фрукти.
4. У яку суму обходиться участь у ярмарку для виробників?
– Проведення ярмарків здійснюється виключно із соціальною метою – забезпечити киян, особливо незахищені верстви населення, продовольчими товарами за помірними цінами. Тому торговельні міста надаються безкоштовно.
5. Чи змінився за ці роки склад учасників? Чи може участь у ярмарку брати людина, яка не є підприємцем, але хоче розпродати залишок овочів-фруктів з власного саду?
– Щосуботи участь у ярмарках беруть понад 2,5 тис. сільгоспвиробників, фермерів та інших виробників продовольчої продукції. Близько 70% – підприємці практично з усіх районів Київської області. Також товар привозять з Житомирської, Вінницької, Полтавської, Чернігівської, Черкаської, Тернопільської, Рівненської, Хмельницької, Сумської та інших областей України. Залежно від власних потужностей і територіальної зручності фермерські господарства та сільськогосподарські підприємства мають можливість брати участь в одному, декількох або в усіх ярмаркових заходах, які проводяться у столиці. До участі залучаються як фермерські господарства, так і безпосередні виробники сільськогосподарської продукції, так звані одноосібники. Для реєстрації на участь бажаючим необхідно звернутися до відділів торгівлі та споживчого ринку районних адміністрацій.