У київському метро розповіли, куди зникнуть жетони і як ловлять “зайців”

19 Вересня 2014 19:00

kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

У підземці безкоштовно міняють старі безконтактні картки на нові
У київському метро настають великі зміни. У підземці вирішили поступово позбавлятися від жетонів для оплати проїзду, а пасажирів перевести на безконтактні картки. Повністю “кругляшки” зникнуть після впровадження єдиного квитка на проїзд в транспорті – за прогнозами, це відбудеться вже до кінця нинішнього року.
ЖЕТОНИ ПІДУТЬ. Звичні жетони блакитного кольору будуть поступово вилучати з обігу. “Зараз в обороті метро знаходиться 1200 тисяч жетонів. Ми будемо прибирати їх невеликими партіями, і радити громадянам переходити на безконтактні картки – як більш прогресивний спосіб оплати проїзду. Ці картки в майбутньому стануть єдиним квитком для оплати проїзду не лише в метро, але і в наземному транспорті. Як тільки єдиний квиток буде запроваджений, жетони в метро зникнуть повністю”, – розповіли “Сегодня” в прес-службі підземки. Втім, викидати в утиль жетончики не планують: “Вони будуть зберігатися на складі і чекати кращих часів”.
Міська влада поки не визначилися з точною датою впровадження єдиного квитка. “Все, що відбувається в метрополітені, пов’язано з цілим комплексом нововведень, які зараз впроваджуються в підземці. Ми плануємо скасувати жетони, і закрити каси з їх продажу – кількість жетонів буде скорочуватися в міру закриття кас. Що стосується туристів і гостей столиці, то у них з’явиться можливість купувати безконтактну картку, і поповнювати її на потрібну кількість поїздок – так, як це робиться в Європі. Там ви купуєте заставну картку, поповнюєте рахунок, і катаєтеся по місту. Їдучи, ви можете здати карту назад, і отримати свої гроші (така система працює в Голландії – Авт.)”, – пояснив нам член транспортної комісії Київради Ігор Кононенко.
За його словами, через закриття кас виникне проблема з працевлаштуванням 800 касирів. В метро ж запевняють, що звільняти нікого не планують: “Будемо працевлаштовувати їх в інші підрозділи”.
ВСІХ НА КАРТКИ. Обмін старих безконтактних карток на нові в метро вже почався. Їх планують поміняти за півтора місяці: з 1 листопада в метро можна буде користуватися тільки новими картами. “Карток трьох видів, які застаріли, в обороті залишилося 40 тисяч. Нові відрізнити нескладно, вони – з щільного пластику, і тільки двох кольорів – золотистого та бузкового: тим, хто купив карту вже нового зразка, міняти її не потрібно (нові карти в метро продають вже кілька місяців. – Авт.).

Старі ми безкоштовно міняємо до кінця жовтня, у всіх касах метро. Але пасажирам, які користуються старими картками, спочатку потрібно повністю використовувати всі свої поїздки, адже на іншу карту поїздки перенести не можна. Якщо карта пошкоджена, обмінювати її теж не можна: доведеться купити нову. Коштує вона всього 7 гривень”, – кажуть в підземці.
Пішли війною на “зайців”
В метро почали боротися з “зайцями”: днями там влаштували рейд по виявленню осіб, які використовували для проїзду липові студентські квитки і “Картки киянина”. “За два дні склали 168 актів про незаконне використання пасажирами студентських проїзних квитків. Крім того, наші співробітники склали 221 акт за фактом незаконного використання “Карток киянина”. Про ці зловживання метрополітен направив лист до Департаменту соцполітики КМДА, повідомивши номери транспортних додатків карток (вони заблоковані на три місяці). Туди ж ми передали перелік порушників – власників платіжних карт, які передавали їх для користування третім особам. В основному це – бабусі й дідусі-пільговики, які дали картки онукам, щоб ті безкоштовно каталися в метро”, – розповіли “Сегодня” в підземці. Подібні рейди будуть регулярними.