Українці різко скоротили споживання риби

18 Вересня 2014 18:00

dreamfood.ua

dreamfood.ua

За червень-серпень 2014 р. її продажу населенню впали відразу на 40% (у порівнянні з аналогічним періодом 2013 р.), пишуть “Вести”
«Внутрішній ринок скоротив обсяги скорочення вилову: важко вести лов в акваторії Азовського моря з-за військових дій. А імпорт зменшується із-за різкого подорожчання, викликаного прив’язкою цін до зростання курсу долара», – пояснив ситуацію президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко. Наприклад, середня ціна кілограма форелі в київських магазинах зараз складає близько 190-242 грн/кг.
Обидва ці моменти роблять рибу малодоступною для населення, яке все частіше вибирає недорогі сорти риби. «Якщо імпортна риба зросла в ціні і продовжує дорожчати слідом за доларом, то ціни на нашу змінюються незначно. Наприклад, бичок подорожчав всього на 1 грн/кг – до 13,65 грн/кг», – зазначила товарознавець столичної мережі магазинів «Дари моря» Тетяна Іванівна.
Деякі сорти вітчизняної річкової риби навіть трохи подешевшали. «Раніше ми працювали з того ж судаку з Кіровоградською областю (Кисловодськом, Бердянськом), і ціна на кілограмі становила 63,4 грн. А тепер закуповуємо цю рибу в Черкаському регіоні за 56,85 грн/кг. Сазан теж трохи подешевшав: працювали з одним постачальником 43,20 грн/кг, а тепер знайшли дешевше – по 36-38 грн/кг», – розповіли в одному з великих рибних супермаркетах Києва.
З чорноморською рибою – проблеми. Але продавці запевняють, що популярним сортами є альтернатива. Частково проблема вирішується за рахунок імпорту – наші магазини стали більше купувати недорогий (навіть з поправкою на курс долара) зарубіжної риби. Наприклад, як повідомили в Норвезькому комітеті по рибі, за серпень експорт мойви його виробниками в Україну, збільшився в шість разів – до 1097 тонн. Дуже сильно збільшилися поставки норвезької оселедця – з 323 до 7 164 тон.
Правда, одночасно різко впали поставки дорогих сортів червоної риби, які сильно дорожчають зростання курсу долара: сьомги на 48% менше (до 976 т), а форелі – на 64% (до 82 т).