Київ отримав близько 300 проектів на конкурс облаштування Майдану

22 Жовтня 2014 10:31
mandria.ua

mandria.ua

На міжнародний конкурс проектів з облаштування Майдану Незалежності подано вже близько 300 заявок.

Про це в інтерв’ю“ЛігаБізнесінформ” заявив головний архітектор Києва Сергій Целовальник.

Він пояснив, що конкурс (робоча назва “Територія Гідності”) повинен визначити кращу концепцію оновленого простору центру Києва з меморіалізацією подій Революції гідності.

“Уже подано близько 300 заявок, в тому числі, від іноземців. Є навіть заявка від колективу архітектурного бюро знаменитої “Захі Хадід”, вони теж виявили бажання взвти учать” – сказав Целовальник.

Він зауважив, що тривалість конкурсу буде подовжена, оскільки потрібен час, щоб краще інформувати міжнародну спільноту, представників діаспори, залучити до участі провідних архітекторів та урбаністів.

Сформовану програму та умови конкурсу планується презентувати найближчим часом у Києві, Одесі, Харкові та Дніпропетровську.

Що стосується концепції Меморіалу Небесної Сотні, то Сергій Целовальник зазначив, що проведено опитування серед громадськості.

“Виявилося, 35% опитаних – за те, що пам’ятник треба зробити загиблим з обох сторін. Ще 45-47% вважають, що пам’ятник необхідно поставити всім учасникам подій тих днів – і загиблим, і пораненим, і зниклим безвісти, і живим, тому що вони всі герої. І тільки 13% висловилися за меморіал саме героям Небесної Сотні”, – сказав архітектор.

За словами Целовальника, програма та умови конкурсу майже готові, лишилося допрацювати текстові та графічні матеріали.

“Ми хочемо підготувати вичерпний пакет документів з історичними довідками, фото, малюнками, який дасть будь-якому іноземцю повне уявлення про значущість цього місця для сучасної України. Вже є волонтери, які зголосилися перекласти тексти на англійську”, – додав він.

У КМДА додали, що вже доступна англомовна версія сайту, що є обов’язковою умовою для проведення Міжнародного конкурсу.

Заявки на участь у конкурсі можна подавати до 30 листопада 2014 року.