Невідомі по телефону лякають киян судами і вимагають гроші

31 Жовтня 2014 13:39
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Роботи погрожують розшуком столичним дідусям і бабусям

Останні два тижні киян почали тероризувати дзвінками на домашні телефони. Трель лунає з 6:00: робот монотонним голосом повідомляє, що на підставі рішення заочного суду якась компанія ініціює подачу документів на розшук людини, і радять дізнатися деталі, зв’язавшись з ними по телефону.

До нашої редакції зі скаргами на телефонних аферистів масово звертаються читачі – в основному жителі Печерська, Подолу та Ленінградської площі – за словами тих, що дзвонили, ніяких боргів у них немає, але дзвінки лунають по 7-10 разів на добу.

ШАНТАЖ. Киянка Олена Єгорівна з Печерська каже, що подібні дзвінки їй надходили тиждень. “Я – самотня жінка. Дочка живе за кордоном, у мене ніяких боргів немає. Я приймала ці дзвінки по 5-7 разів на день, а потім відключила телефон”, – розповіла нам жінка. А 84-річного Юрія Шевченка такими дзвінками дістають вже другий тиждень. “Хто ці люди – я не знаю. Вчора мені подзвонили 8 разів! Перший раз – о 6:00 ранку. Я ще толком прокинутися не встиг, а в трубці кажуть: “На підставі рішення заочного суду така-то компанія ініціює подачу документів на ваш розшук. Телефон для довідок такий-то”. А навіщо мене розшукувати? Я ж вдома, ви ж мені додзвонилися!” – дивується Юрій Семенович. За його словами, ніяких боргів у нього немає: “Думаю, ці люди полюють за квартирами старих”, – каже пенсіонер.

“Сегодня” зателефонувала за телефоном, надиктованим роботом. Оператор, яка представилася нам Катериною, перепитала, на який номер приходило голосове повідомлення, і ми назвали їй телефон Юрія Шевченка. “Це стосується кредиту, який взяла жінка (її ПІБ пенсіонер від нас почув вперше. – Авт.). Ви винні нам гроші. Іншу інформацію ми не розголошуємо. І взагалі – ми дзвонимо куди хочемо, і коли хочемо – маємо право!” – сказала нам оператор і кинула трубку.

ПОЗА ЗАКОНОМ. Правозахисник Едуард Багіров вважає такі дзвінки незаконними. “Це шахраї або колектори, які намагаються чинити психологічний тиск на людей. Подібних дзвінків по Києву – сотні. Вихід один – звертатися до міліції”, – каже Багіров.

В міліції такі дзвінки називають здирництвом: “У розшук людину може оголосити тільки міліція. Людям потрібно писати заяви. Будемо розбиратися, на яких підставах робляться дзвінки, і з якою метою ці люди дзвонять людям похилого віку”, – кажуть в міліції.

Джерело: Сегодня.ua