Столиці повернуть старовинну садибу Міхельсона

22 Жовтня 2014 13:00
epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

Київська влада вирішила повернути у власність міста знамениту садибу Міхельсона, розташовану на Пушкінській. Маєток віддали під забудову ще 13 років тому, але з тих пір старовинна будівля стоїть занедбаною, а інвестор так і не приступив до робіт. Коли садибу повернуть місту, влада обіцяє знайти для неї нового інвестора, і таки відреставрувати архітектурну пам’ятку, пише “Сегодня”.
Півтора гектари землі «заховані» відразу за готелем «Прем’єр Палас» у столиці, простоюють без діла вже 13 років: Старокиївська райрада передала старовинну садибу, а разом з нею – і дитячий садок, розташований на її території, на баланс товариству «Д.И.Б.» в далекому 2001 році. Через 3 роки, у 2004-му, Київрада передала в оренду тій же компанії землю на вул. Пушкінській, 33-а – 37-б, – 1,5 га, під будівництво багатофункціонального комплексу. Садок і садибу забудовнику дозволили знести, але натомість зобов’язали побудувати дитсадок на вул. Червоноармійській (його в підсумку так і не побудували. – Авт.). Садок інвестор не побудував, але і майно на Пушкінській повернути місту він «забув». І це не дивно, враховуючи, що, за нинішніми розцінками, ці 1,5 га коштують щонайменше $45 млн, або понад 650 млн грн.
Спочатку приміщення дитячого садка компанія здавала в оренду, але потім все ж таки зважилася на знесення. У жовтні 2007-го біля садка з’явилася група молодиків і екскаватор, який за лічені хвилини зруйнував частину стіни. «Побачивши це, ми вибігли на подвір’я і стали живим щитом», – згадує мешканець 35-го будинку по Пушкінській Михайло Зведенев. Приїхала міліція, «спортсменів» забрали, а мешканці звернулися до КМДА з протестами проти знесення будівлі.
У листопаді 2007 Київрада повернула садок в комсобственность. Забудовнику такий поворот подій не сподобався – «Д.И.Б.» звернувся в суд. «На рівні Госпсуду було доведено, що відчуження ділянки було незаконним. Довели навіть факт підробки протоколів сесії Київради! Але Верховний суд став на бік забудовника», – розповів нам голова робочої групи Київради щодо перевірки легітимності відчуження цієї ділянки Олександр Вовченко.
Але влада не здалася, і в 2009 році компанія «Д.И.Б.» пішла на популярну досі аферу. «У цьому році «Д.И.Б.», яка була власником будівель і орендарем землі, перепродала будівлі двом «своїм» компаніям. Дитсадок відійшов ТОВ «Лаки Трейдер», а садиба – ТОВ «Будинок на Пушкінській», – говорить Вовченко. Зв’язатися з цими компаніями нам не вдалося: телефонний номер, який, до речі, у них один на двох, не відповідає.
Судові тяжби тривають донині, але депутати Київради переконані: повернути майно вийде. «Прокурор Києва пообіцяв мені, що візьме під контроль це питання, адже збитки місту завдано на суму ледь чи не в 1 млрд гривень», – говорить Олександр Вовченко.
Але самостійно відновлювати об’єкти місто не буде – немає грошей. Замість цього влада хоче провести інвест-конкурс, щоб відновити садок і реставрувати садибу. «Потрібно знайти інвестора, який би провів реконструкцію будівель. Для цього ми плануємо провести конкурс і громадські слухання. «Інвестори нададуть комісії проекти реставрації будинку – наприклад, під готель або ТРЦ, і вкажуть свій інтерес – відсоток відреставрованих площ, який вони хочуть зайняти. Потім ми виберемо саме вигідну пропозицію», – говорить Вовченко. Як розповіли в мерії, на врегулювання прав власності та проведення конкурсу буде потрібно близько року, ще 2 роки будуть проводитися будроботи. Таким чином, вже до 2018 року в місті з’явиться новий дитсадок і відреставрована садиба Міхельсона.
Свою садибу один з найбагатших киян початку ХХ століття, Фрідріх Густавович Міхельсон, побудував по вулиці Ново-Єлизаветинській (нині Пушкінська) в далекому 1896 році. Складається садиба із двох суміжних триповерхових фасадних будівель, позаду яких розташовані два флігелі. З вулиці комплекс повністю не побачиш: частина її знаходиться за високим парканом з металевою хвірткою на навісному замку. Але навіть огорожа не може заховати красу фасаду і барельєф у вигляді жіночого обличчя над входом.
Після смерті Міхельсона ці корпуси використовувалися як прибуткове житло, а частину приміщень займав Окружне пробірне управління. На початку ХХ ст. в садибі перебував Селянський поземельний банк, а в 1941-42 роках, в квартирі №14, жив київський підпільник Іван Кудря. Тут вони, разом з Марією Груздовой, влаштували явочну підпільної групи, до складу якої також входила Раїса Окіпна. Серед інших видатних жителів садиби – геолог Петро Армашевский, фізик Микола Шиллер, лікар Григорій Малков, зоолог Олексій Северцов, актор і режисер Ісаак Дуван-Торцов і філолог-санскритолог Фрідріх Кнауер.