Власна еко-котельня – і жодних проблем з обігрівом

22 Жовтня 2014 16:00
eveningkiev.com

eveningkiev.com

Обігрівачам – категоричне «ні»
У зв’язку з обмеженням ліміту на газ цьогорічна зима стане для мешканців столиці однією з найскладніших. Стосується це не тільки житлового сектора, а й навчальних закладів Києва. Саме тому міська влада завела мову про подовження зимових канікул та перехід на двосеместровий графік навчання.
Утім, попри складність ситуації, керівництву дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів, як і раніше, не варто сподіватися на отримання дозволу на використання опалювальних приладів. За словами начальника Головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби в м. Києві Олега Рубана, навчальні заклади повинні мати лише централізовану систему опалення.
У кабінетах +21°С, у кранах – тепла вода
Тоді як очільники більшості освітніх закладів столиці сушать голову над коригуванням навчальних планів та утепленням приміщень, школа №18, що в Оболонському районі, живе розміреним життям. Адже цей заклад не залежить від системи централізованого теплопостачання, оскільки має власну геотермальну котельню
«Унаслідок регулярних пошкоджень інженерних мереж і проривів теплотраси школа частенько залишалася без гарячої води та опалення. За ініціативою районної адміністрації було розроблено пілотний проект зі створення геотермальної котельні, аналогів якої поки що немає в жодному місті країни, – каже директор загальноосвітньої школи №18 Марія Надточій. – Її було облаштовано 2008 року. Ремонтні роботи, що розпочались у травні, тривали протягом п’яти місяців. Хоча на обладнання котельні були витрачені чималі кошти – майже 870 тис. грн, проект окупився вже за три роки». Принцип роботи котельні досить простий: вода, яка закачується з 60-метрової глибини, завжди має температуру не меншу за +10°С, тому її треба лише підігріти до необхідної температури, що забезпечують потужні теплові насоси.
А тимчасовим «будиночком» для гарячої рідини є три величезні баки, кожен з яких розрахований на 2,3 тонни. Обігрівання здійснюється виключно електроенергією, тож про жодні шкідливі викиди чи речовини, що потрапляють у довкілля, не йдеться. Це цілком екологічно чиста технологія.
«За один опалювальний сезон ми заощаджуємо близько 250 тис. грн. Якщо раніше наші щорічні витрати сягали 320– 340 тис. грн, то наразі сума не перевищує 110–115 тис. грн, – розповідає далі Марія Надточій. – Додатковий плюс полягає в тому, що обладнання працює в нічний час, коли діють знижені тарифи на електроенергію». Температура повітря у шкільних кабінетах підтримується на належному рівні – +19- 21°С. А в їдальні та туалетах завжди є гаряча вода.
Бонуси: євро-вікна, дах, ремонт
Чималі витрати на централізоване теплопостачання, обслуговування лічильника тепла, ремонт мереж, які щороку сягали кількох сотень тисяч гривень, для керівництва школи №18 лишилися в минулому.
З появою власної котельні з’явилася можливість оновити приміщення закладу. «На заощаджені кошти ми повністю замінили дах, на що пішло близько 450 тис. грн, а також зробили капітальний ремонт у їдальні та шкільних туалетах, – зазначає Марія Надточій. – Цього року два пластикові вікна поставили в кабінетах молодших класів. А загалом євро-вікна наразі встановлено вже у 50% приміщень, згодом і решту замінимо, бо це також відіграє неабияку роль у збереженні тепла». Охочі оцінити роботу шкільної геотермальної котельні та перейняти досвід приїжджали не тільки з різних куточків України, а й із-за кордону – з Німеччини та Киргизії.