Києву загрожує нова хвиля зростання цін на квартири

23 листопадаа 2014 08:14
image.tsn.ua

image.tsn.ua

Столичне житло підскочить в ціні після Нового року, кажуть експерти

Жити в столиці України з початку року стало дорожче в усіх відношеннях. Девальвація гривні боляче вдарила не тільки по кишенях пересічних киян, але й призвела до зростання цін на житло.

Так, за оцінками експертів Консалтингової компанії City Development Solutions, середня вартість квартир, які продаються за національну валюту, з початку року підвищилася на 30%. Найбільше подорожчало елітне житло (на 70%), у той час як квартири в економ-сегменті стали дорожчими на 23%. І є всі передумови до того, що квадратні метри в столиці дорожчатимуть і надалі.

1_76

“Забудовники ще не підвищили ціни слідом за курсом долара. Але впродовж усього року спостерігалося поступове підвищення цін у всіх сегментах. І воно триватиме. Правда, до кінця року зростання цін ми не побачимо, тому що діятимуть різні передноворічні акції, але за підсумками 1 кварталу може знову спостерігатися зростання гривневих цін”, – говорить старший консультант City Development Solutions Вікторія Погасій.

За її словами, в найближчі 2-3 місяці ціни будуть плавно підвищуватися слідом за курсом долара.

“За підсумками 1 кварталу 2015 року в середньому по ринку ми прогнозуємо зростання близько 10-15%. Висока інфляція, дорожчають кредити і зростання собівартості будівельних матеріалів – драйвери зростання гривневих цін і від цього, на жаль, нікуди не подінешся”, – додає експерт.

“Від 30 до 40% підвищення курсу долара позначається на собівартості будівництва. Якщо долар зріс на 5 грн, то собівартість зростає приблизно на 2 грн”, – пояснює керуючий партнер KIEV Standard Олег Перегінець.

Варто зазначити, що на даний момент в столиці у продажу знаходяться 180 житлових комплексів. При цьому 2/3 пропозицій на ринку – бюджетне житло.

Джерело: Сегодня.ua