Люди мистецтва обіцяють пікетувати Київраду через будівництво в Десятинному провулку

27 листопадаа 2014 10:27
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Активісти вимагатимуть мораторію на будівництво

Вийти на вулиці столиці з протестами обіцяють художники, письменники і мистецтвознавці. Таким чином вони хочуть протистояти будівництву багатоповерхівки за адресою Десятинний провулок, 3-5. За словами представників творчої еліти Києва, вони не раз зверталися з проханнями і претензіями до Київради, вимагаючи розірвати договір оренди землі із забудовниками і дозволити громадськості Києва вирішувати, що ж повинно знаходитися в буферній зоні заповідника “Софія Київська”.

“Ми, творчі люди, обурені. Будувати черговий супермаркет в історичному центрі підло. А я практично впевнений, що так і буде. Тим більше для киян це місце сакрально. Адже наукою доведено, що саме там знаходилися опочивальні князя Володимира “, – обурюється відомий український художник Арсен Савадов.

Його підтримує Микола Пархоменко, заступник голови Українського товариства охорони пам’яток. За його словами, слід терміново ввести мораторій на будь-яку забудову в буферних зонах заповідників “Софія Київська” та “Києво-Печерська Лавра”.

“На карті існує ще 50 землевідведень в буферній зоні Софії Київської, а значить, хтось буде будувати ще і ще. Упевнений, що до цього причетні і депутати нинішньої Київради, які на дві третини являють собою будівельні компанії або ж галузі, наближені до них. Особливо прикро, що до цих будівництвах в історичній частині міста причетна і церква. Наприклад, наш об’єкт по Десятинному провулку. Відповідно до інвестиційним договором, який я бачив, від 20 до 30% передбачено віддати київському патріархату”, – говорить Пархоменко.

Не раз просила столична рада зупинити будівництво в Десятинному провулку адвокат Марина Соловйова. Але громадський діяч стверджує, що натрапила лише на відсутність політичної волі депутатів. У приватних бесідах ті нібито погоджуються, що зводити сучасну висотку в такому місці – блюзнірство, але ніхто не хоче ставити питання про припинення будівництва на загальне голосування.

“Особливо прикро, адже багато депутатів ще вчора поруч з нами стояли на Пейзажці і захищали культурну та історичну спадщину міста. А що тепер з ними сталося? Чому їх не хвилює питання фундаменту опочівален князя Володимира? Я не знаю. Але обіцяю, що так я це питання не залишу. Ми будемо виходити на вулиці з протестами, крім того, я підключу до цього питання всілякі міжнародні організації з охорони культурної спадщини”, – обіцяє Соловйова.

Не так давно за адресою Десятинний провулок, 3-5 був розташований пам’ятник архітектури, будинок протоірея Андріївської церкви Павла Підвисоцького. А під спорудою знаходився безцінний пам’ятник – фундамент Князя Володимира, датований 10 століттям. Ділянка була передана УПЦ КП на умовах збереження будівлі. Однак, як стверджує Марина Соловйова, будинок не реставрувався і не оновлювався, і незабаром його знесли. Після цього, за словами адвоката, земельна ділянка була передана в оренду компанії – забудовнику “Інтеграл Буд”, де-факто належить екс-депутату “регіоналу” Володимир Зубик. Ця компанія і зводить нині на спірному місці будинок.

Активісти ж обіцяють прийти з пікетом під столичну раду і вимагати мораторію на будівництво. Крім того, вони вимагають зібрати громадські слухання і вже містом вирішити – зносити чи висотку або залишити пару поверхів, щоб в майбутньому переробити їх під музей.

Джерело: Сегодня.ua