Як Київ зустрів снігову стихію: чистити вулиці вийшли 4 тисячі осіб

24 листопадаа 2014 10:11
dt.ua

dt.ua

Вчора на дороги висипали 463 тонни солі та піщано-сольової суміші

Не встигла влада відзвітувати про повну готовність до зими, як матінка природа вирішила “перевірити на вошивість” чиновників: вчора на столицю впав перший снігопад. Готовність до негоди довелося доводити на ділі. Комунальники кажуть, що вчорашнє прибирання вулиць було для них якоїсь тренуванням – подивилися, на що потрібно звернути увагу, якщо снігопад буде не короткочасним, а затяжним.

ЗАМЕЛО ЧАСТИНАМИ. Цікаво, що сніг пройшов по Києву нерівномірно. Найбільше дісталося Святошино, Виноградарю та Вітряним горам, зачепило Пущу-Водицю, Оболонь, Теремки і Солом’янський район. Тут рясний снігопад почався ще вночі. А ось на Лівому березі о 7 ранку ще практично ніде снігу не було. Люди навіть в соцмережах жартували: “Чому у нас мало, підсипте хто-небудь”. “Контраст дуже великий. На Вітряних горах 10-12 см снігу випало. А на Дарниці трошки дахи присипало”, – говорить ген директор “Київавтодору” Володимир Жуков. Неначе з переляку, прибирати місто, вірніше його частину, відправили аж 4000 двірників і більше 250 снігоприбиральних машин (під час епохального березневого снігопаду в 2013-му вулиці прибирали 6000 двірників 300-500 одиниць техніки).

1_184

ДОПОМОГА З НІМЕЧЧИНИ. За словами Жукова, вчора на дороги висипали 463 тонни солі та піщано-сольової суміші. “Вночі однозначно будемо знову посипати, щоб на дорогах не з’явилася крижана кірка”, – пояснює керівник автодору. У компанії говорять, що готові і до затяжних снігопадів. Якщо не будуть справлятися самі, то звернуться до приватників: підписали договори з 42 компаніями про залучення 232 одиниць додтехніки. Правда, платити їм поки нічим – це питання вирішуватимуть, якщо знадобиться, в ручному режимі. А ще на підмогу Києву має прибути дві снігоприбиральні машини з Німеччини. Як заявив мер Віталій Кличко: “Техніка не нова, але в хорошому стані”. Втім, за словами першого заступника виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Мазурчака, техніки, яка є в розпорядженні міста, все одно недостатньо, щоб боротися з сильними снігопадами. “Не вистачає саме спеціалізованої техніки. Мало грейдерів, які дуже потрібні, коли йде великий сніг. Мало “золотих ручок”, які використовуються при збиранні глибокого пухнастого снігу. Двірників теж “некомплект” в 30%”, – вважає експерт.

ШТРАФ ЗА СНІГ. Як запевняє директор департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитро Новицький, впоралися з першим снігом і столичні двірники. “На прибирання вийшли 4 тисячі осіб. Якщо буде необхідно, готові вивести більше – якщо залучити не тільки двірників, а й взагалі всіх працівників жеків, то до 6-7 тисяч осіб буде. Треба буде – всі лопати візьмемо”, – говорить Новицький. За його словами, єдина проблема, з якою зіткнулася влада – неприбрані приватні території (магазини, офіси та інші “землі”, балансоутримувачами яких є не місто). “Зараз інспектори перевіряють, як приватники розчищають сніг біля своїх приміщень. У кожному районі працює зараз по два інспектори. За неприбрану територію ми складаємо приписи. Якщо протягом трьох днів ситуація не змінюється, штрафуємо порушників (від 850 до 1700 грн, – Авт.)”, – розповіли нам в департаменті. Готуються комунальники і до боротьби з бурульками. Стежити за цим будуть житлові контори: вони будуть залучати альпіністів на договірній основі з приватних компаній. На впровадження нових технологій (наприклад, підігріву дахів, щоб не утворювалися бурульки) грошей як і раніше немає.

НАМЕТИ З ЧАЄМ. Синоптики кажуть, що панікувати через опади поки рано. “Сильних снігопадів найближчим часом ми не очікуємо. На цьому тижні встановиться суха і морозна погода”, – сказав нам начальник Гідрометцентру Микола Кульбіда. Сніг на цьому тижні очікують лише в четвер. А ось температура опуститься до -6 … -8 градусів вночі, і до -1 … -3 градусів вдень. Готуються до холодів і в ДСНС: традиційно в кожному районі планується облаштувати пункти обігріву – намети з обігрівачами і гарячим чаєм. “Ми готові розгорнути намети, як тільки з’явиться розпорядження КМДА. Все необхідне для роботи – пальне, їжа – на перший час є”, – розповіли нам в прес-службі ДСНС Києва. У мерії ж кажуть, що поки рано бити у дзвони – на вулицях не настільки морозно, щоб намети з “батареями” виставляти.

Каталися на санчатах і викладали фото

З самого ранку кияни радісно почали обговорювати погоду і викладати в соцмережах фото дітей, що катаються на санках і засніжених вулиць. З’явилися у дворах і перші, трохи бруднуваті снігові баби. “Всіх з першим снігом!” – стало в неділю найпопулярнішим поздоровленням. А ось техніку на вільних від машин недільних дорогах пощастило спостерігати не всім. “Пощастило владі, що в неділю сніг випав. Легше було працювати. У нас снігу мало, а посипалка вже другий круг біля будинку робить”, – написала мешканка Лісового масиву Світлана. Втім, не всі кияни радіють сніжній погоді. “Маршруток менше звичайного, на тротуарах і узбіччях – каша. Комунальників з лопатами і снігочисток немає”, – обурюється Міла Князьська-Ханова. Автомобілісти теж пожвавилися і згадали про зимове “взуття” для машин. “Сьогодні планував поїздку, а гума зимова в гаражі лежить”, – діляться жителі переживаннями на автофорумі.

Не знаю як у Вашому районі, але на Теремках сніг прибирають тільки українці з лопатами, а уся техніка снігоочисна мирно стоїть біля дороги.

Джерело: Сегодня.ua