Як у Києві відновлюватимуть кінотеатр “Жовтень”

1 листопадаа 2014 13:02

img.pravda.com

img.pravda.com

Найстаріший кінотеатр столиці “Жовтень” відновлять таким, яким він був до пожежі. Таке рішення ухвалили на терміновому зібранні депутати Київради. Проходило воно під наглядом громадських активістів, які прийшли з мітингом під стіни міської адміністрації.
Під стінами столичної адміністрації були кілька сотень людей – з жовтими стрічками і в жовтому одязі.
“Жовті – тому що за “Жовтень”. Я хотів би бачити не якісь блокбастери, а нормальне кіно. Нормальне кіно у нас показують тільки в двох-трьох кінотеатрах Києва. Якщо не буде “Жовтня” – то не буде цього кіно”, – розповів один з активістів.
На акцію учасники збиралися через соціальні мережі. Там організували цілий рух “Повернути Жовтень”. Принесли чиновникам конкретні вимоги. “Ну, по-перше, прозоре слідство, щоб люди, які це зробили, понесли за це відповідальність. Ми хочемо, щоб на місці кінотеатру “Жовтень” не побудувався якийсь величезний хмарочос з дзеркальними вікнами”, – розповіла Тетяна Безрук, співорганізатор мітингу і активіст руху “Повернути Жовтень”
В КМДА з реакцією не забарилися. Вночі депутати отримали СМС про термінові збори заради відновлення згорілого кінотеатру. “Гарантуємо киянам і суспільству, що кінотеатр “Жовтень” буде збережений і його діяльність буде відновлена в найкоротший можливий термін”, – зазначив Віталій Кличко, київський міський голова.
До відновлення закладу орендну плату з дирекції “Жовтня” обіцяють не брати. Щоб знайти гроші на реставрацію, Кличко ініціює створення благодійного фонду, який запросили очолити директора кінотеатру “Жовтень”. Людмила Горделадзе – не проти. Обіцяє грошей на зайве не витрачати.
“Голлівудське кіно – воно йде попереду в технічних умовах, але ми ж голлівудське кіно показуємо тільки те, яке якісно за змістом, а якісний зміст – це навіть не 3Д, тому я вважаю, що ми просто відновимо те, що було, але безумовно на кращих умовах”, – каже Людмила Горделадзе, директор кінотеатру “Жовтень”.
Київські депутати також звернулися в Генпрокуратуру, щоб ті прискорили розслідування підпалу. Поки правоохоронці розглядають три версії – хуліганство, помста за показ фільму про нетрадиційне кохання і дії невідомих рейдерів, які хотіли привласнити будівлю в історичному центрі Києва.

Джерело: Сегодня.ua