Ціна реставрації київського “чуда України”

21 Грудня 2014 13:00

segodnya.ua

segodnya.ua

На проведення реставраційних робіт в Маріїнському палаці необхідно 723 мільйони 500 тисяч гривень. Про це під час прес-конференції повідомила головний архітектор НЛІ “Укрпроектреставрація”, член Авторського колективу проекту “реставрація Маріїнського палацу” Лариса Цеук, повідомляє УНН.
“Згідно з пройденою експертизою у 2012 році складає 952 мільйони 606 тисяч гривень. На поточний рік, на сьогоднішнє число залишилась сума в 723 мільйони 500 тисяч. На 2015 рік заплановано 300 мільйонів для закінчення першої частини будівництва”, – повідомила Л.Цеук.

Як додала Л.Цеук, зараз палац перебуває у “законсервованому” стані – йому укріплюють фундамент і вікна, аби будівля змогла “перезимувати” до наступного етапу виділення коштів і початку реставраційних робіт.

В ході робіт планується запуск з монтажем обладнання готового інженерного підземного блоку, де зберуть всі системи інженерного забезпечення палацу і Верховної Ради. У правому флігелі палацу, повідомили в “Укрреставрації”, буде знаходитися зал нагород з приміщеннями. А у центральній частині і лівому флігелі – представницькі приміщення для зустрічей на вищому рівні.

“Ми розуміємо, що в бюджеті грошей не буде. Розказати про те, що коли сьогодні йде війна, мільярд буде виділено, чи півмільярда буде виділено на реставрацію палацу – я не вірю. Але ці резерви треба розглядати і не чекати, поки ці гроші з’являються в державі. Можливо, хтось є з громадських діячів, які співпрацюють з фондом і можуть оплатити”, – заявив член головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Олександр Бригинець.

Марїінський парк – одне з чудес України в категорії “Палаци. Замки. Фортеці” і єдиний об’єкт на території Києва, який має державну вагу.