Художник Олекса Манн презентує пам’ятник поміщику Тараса Шевченка

26 Січня 2015 11:20

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

На сайті Майдану у лютому 2013 Олекса Манн розмістив начерк і «10 причин встановити у Києві пам’ятник барону Енгельгардту. Відкритий лист до Міністра культури України». Нещодавно на своїй сторінці в соцмережах він повідомив, що з`явився замовник на скульптуру: «Отримав пропозицію реалізувати в матеріалі пам’ятник барону Енгельгардту. На шикарних умовах. Веду перемовини».

Причини вшанувати поміщика, чиїм кріпаком був Тарас Шевченко, художник бачить у тому, що Україні треба міняти культурну парадигму «з аграрно-колгоспної, символом якою є Т.Г. Шевченко, як кріпак і через це жовчний нитік, на мілітарно-шляхетську, яку буде в майбутньому символізувати власник Шевченка – поміщик Павло Енгельгардт (1798-1849) – дворянин і офіцер швейцарського походження, представник розгалудженого роду Енгельгардтів». Також Олекса вбачає в цьому і «додатковий піар у світі для нашої країни, теми для ЗМІ».

Візуально пам’ятник, за словами художника, буде «спроектований у вигляді мармурового серця з янгольськими крилами, що символізує «серце янгола», як за однією з версій перекладається прізвище Енгельгардт. У кубічний постамент вмонтований горельєф чоловічих сідниць, посечених розгами. Це символізує ставлення поміщика до Т.Г.Шевченка до того, як він став національним генієм, а Павло Васильович погодився його продати і, таким чином, подарував світу». За задумом Олекси в національні свята та на День народження Кобзаря скульптура буде перетворюватися на фонтан: «З трубок, що стирчать із серця, буде бити червона суміш кетчупа і марганцовки, що не матиме аналогій ніде в культурних і розвинених країнах. Діти будуть радіти, вагітні мамаші і майбутні солдати – звикати до вигляду крові».

Джерело: Cultprostir