Киян вчать, як рятуватися при артобстрілі

30 Січня 2015 09:42
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

У столиці посилюють заходи безпеки

Сплеск військових дій на Сході країни позначається і на Києві. Школярам почали роздавати пам’ятки, як поводитися під час обстрілів, а міські служби знову перевіряють бомбосховища. Люди поки не панікують, але стали частіше цікавитися, де знаходяться укриття.

ПАМ`ЯТКИ. Незвичайні інформаційні листівки отримали учні однієї зі шкіл на Оболоні. “Синові в школі видали детальну пам’ятку, як поводитися при артобстрілі і бомбардуванні. Думаю, таке буде і в інших”, – розповіла мама дитини. У листку говориться, як потрібно себе вести, коли обстріл застав на вулиці, вдома або в транспорті.

Поради прості: “Якщо ви почули свист снаряда (він більше схожий на шурхіт), а через 2-3 секунди пролунав вибух, відразу падайте на землю”, “Якщо вибух застав вас у маршрутці, тролейбусі або трамваї, потрібно негайно зупинити транспорт і відбігти. Перебігати слід короткими швидкими кидками, відразу після наступного вибуху”, “Не слід ховатися зовні під стінами сучасних будівель”.

У Департаменті освіти КМДА запевняють, що отримали розпорядження МОН України про посилення заходів безпеки в школах. Але там мова йде трохи про інше: обмеження пропуску в навчальні заклади сторонніх, а також про те, що робити якщо дитина виявила підозрілий предмет на вулиці або у дворі будинку. “Про безпеку учням розповідають постійно. Можливо, хтось порахував, що така інформація буде корисна дітям”, – сказали нам в Департаменті.

УКРИТТЯ. Активна робота з посилення заходів безпеки йде і в інших сферах. На дорогах стало більше патрульних, а рятувальники та РДА знову перевіряють, як йдуть справи з укриттями, де люди могли б сховатися в разі НС. “Минулого року було розпорядження КМДА про перевірку та приведення в порядок всіх захисних споруд. Зараз аналізуємо, як було виконано це розпорядження”, – розповів нам радник мера Києва з питань НС Роман Ткачук.

Нагадаємо: у разі будь-якої НП люди можуть скористатись об’єктами подвійного призначення: це станції метро, підвальні приміщення будинків і жеків, підземні паркінги і переходи. Їх список можна знайти на сайті КМДА та Департаменту з благоустрою. Наприклад, за словами голови Шевченківської РДА Олега Гаряга, в цьому районі зможуть сховатися близько 400 тисяч місцевих жителів: “Кияни зможуть сховатися на станціях метро, їх у нас 11. Також в підвалах будинків – це прості укриття. Також у нас є 67 спецбомбосховищ”, – сказав він, додавши, що частина з них – у стані “обмеженої готовності”, оскільки ними багато років ніхто не займався.

СЕКРЕТНІ ОБ’ЄКТИ. А ось дані про справжні бомбосховища суворо засекречені. Але відповідні служби знають, скільки їх, де вони розташовані, на яку кількість людей розраховані і в якому стані знаходяться. “Такі захисні споруди будувалися при СРСР в промзонах, далеко від житлових масивів. Адже є підприємства, які повинні працювати при будь-яких умовах, для їх співробітників і передбачалися бомбосховища”, – говорить Ткачук.

Джерело: Сегодня.ua