Микола Томенко: Без професійної армії з надсучасним озброєнням нам буде важко захищати свою країну

26 Січня 2015 11:30

tomenko.ua

tomenko.ua

Під час перебування у Закарпатській області, спілкуючись із журналістами, радник Президента, народний депутат Микола Томенко наголосив на необхідності створення професійної армії, отримання допомоги від наших союзників щодо забезпечення сучасним озброєнням та розкритикував так званий масовий призов до армії.

«Сьогодні підхід, який підтримується Урядом і РНБО щодо тотального збільшення кількості людей, що підлягають мобілізації (так званого масового призову), зважаючи на вкрай непросту ситуацію в Україні, вважаю правильним лише на короткий термін і за своїм змістом – не оптимальним», – зазначив М. Томенко.

На його думку, абсолютно очевидно, що на сьогодні необхідно мати професійну армію, а не вкладати кошти і зусилля всієї держави на те, щоб у стислі терміни спробувати підготувати молодих людей, які після виконання свого військового обов’язку ніколи не будуть причетні до професії військового.

«В сучасних умовах нам необхідно мати професійну армію з надсучасною технікою і зброєю. Армія має формуватися на контрактних умовах, а держава має інвестувати в професію військового. Лише тоді ми би отримали тих людей, які би професійно протягом всієї своєї кар’єри захищали Україну, її кордони і безпеку громадян», – зазначив М. Томенко.

Крім того, за його словами, цілком очевидно, що в новій військовій доктрині необхідно передбачити і створення відповідних складових сучасної армії, що адекватні сучасним викликам. А також треба не соромитися необхідності переозброєння армії, в чому нам мають допомогти і США зокрема, і країни НАТО загалом. «Так само очевидно, що ми маємо залучати і військових інструкторів, що мають відповідний досвід у боротьбі з тероризмом», – зауважив радник Президента.

Підсумовуючи, М. Томенко сказав, що, незважаючи на попередню оцінку про те, що формування професійної української армії виглядає наддорогим проектом, ситуація в Україні доводить, що краще одноразово проінвестувати у високопідготовлену, сучасну армію, яка протягом довгого терміну буде захищати Україну, аніж через короткі терміни інвестувати у підготовку і навчання молодих людей, які в кінці кінців так і не будуть військовими.

Також Микола Томенко разом з представником Фонду «Рідна країна» в Закарпатській області, депутатом обласної ради Андрієм Сербайлом передали для шкіл та бібліотек Українські щорічники-2015.