На Подолі археологи виявили знахідки періоду пізнього середньовіччя

31 Січня 2015 11:40
inagist.com

inagist.com

У Києві на місці реконструкції Поштової площі археологи виявили знахідки періоду пізнього середньовіччя. Серед них – монети, кераміка, хрест з мідного сплаву і дерев’яна конструкцію, яка могла бути частиною пристані наприкінці XVII століття, пише ВВС Україна.

Ці знахідки можуть дати нам уявлення, якою була пристань і ця частина древнього Києва, кажуть спеціалісти.

Науковці сподіваються знайти на цьому місці ще багато цікавого.

Будівельники обіцяють, що дадуть археологам достатньо часу для досліджень.

Тим часом будівельні роботи поряд з місцем розкопок тривають. До кінця літа на Поштовій площі має з’явитися сквер, фонтан і торговельні центри.

Розкопки в цій частині Поштової площі почалися ще в грудні.

За два місяці археологи відкопали там близько двадцяти монет XVII-XIX століття, фрагменти прикрас і фурнітури цього ж періоду, а також залізний якір XIX століття. Особливий інтерес, за їх словами, викликають дві знахідки.”Це православний хрест з мідного сплаву другої половини 17 століття. Він дуже цікавий. Напевно він належав якомусь купцю, чиновнику”, – розповідає науковий співробітник Центру археології Києва Сергій Тараненко.

Археологи також розкопали на Поштовій систему стовпів і дерев’яний настил.

“Ці багатоярусні конструкції могли бути частиною київської пристані, де розвантажували товари з човнів. Також це могла бути дорога, що вела з Подолу до Хрещатицьких воріт”, – розповідає археолог.

Ці конструкції, як кажуть науковці, були позначені на картах полковника Київського гарнізону Ушакова від 1695 року, як так звані “мосты на водах”.

Всі знайдені археологами цінні речі реконструюють відправлять до фондів Інституту археології. Вже звідти вони можуть потрапити до музеїв.

“Що знаходиться нижче цього шару нам поки не відомо. Ділянка дуже цікава. Для пізнього середньовіччя це цінна інформація. Речового матеріалу ми знаходимо дуже багато”, – каже науковець.

Розкопки тривають.

Джерело: Хрещатик