У Київському зоопарку відсвяткували День народження чотирьох левів

26 Січня 2015 10:45

kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

20 кілограм добірної яловичини для чотирьох “великих кішок”. У столичному зоопарку відсвяткували 6-річчя Христини, Геркулеса, Вілії і Дар’ї. Подивитися, як вітають з Днем народження левів, прийшло багато малюків, які на оглядовому майданчику із захопленням спостерігали за тим, як іменинники поїдають свіже м’ясо.
Щоб надати моменту урочистості, працівники звіринцю розділили частування на чотири частини і упакували в картонні коробки, потім спорудили з них “торт” і залишили його в центрі зимового вольєра хижаків. Лише потім запустили іменинників. Запах м’яса учуяли відразу всі четверо, але підійшла до подарунка головна в зграї левиця Христина. Вона відразу розвернула всі чотири коробки і вляглася поїдати шматок за шматком. Найголовніша, а тому вельми і вельми дебела самка з’їла майже все частування. У той час, як інші члени зграї лише могли спостерігати, як зникає в її пащі м’ясо. Один Геркулес наважився поцупити шматок яловичини. Він же швидко ретирувався на самий верх вольєра, де заходився поїдати свій шматок.
“Христина тут найголовніша і сперечатися з нею марно. Вона спочатку їсть, вона перша грає новими іграшками, і тільки вона вирішує, що може робити зграя, і що ні. Лев Геркулес її побоюється. Він взагалі самий боягузливий в зграї і боїться своїх дівчат”, – розповідає заввідділом хижих тварин Ігор Довгий. Він же говорить, що головна левиця відчуває теплі почуття до його доньки. Дівчинка часто приходить до тата на роботу і спостерігає за великими кішками. Христина звикла до неї, чекає її і коли та приходить, ревниво не допускає наблизитися до дівчинки своїх родичів.”Звичайно, мова про те, щоб погладити лева або потріпати його за вушком, не йде. Це все-таки хижі звірі. Але зате з ними легко і приємно встановлювати вербальний зв’язок”, – уточнює Довгий.
Четверо африканських левенят у столичному звіринці з’явилися в 2009 році. Їх привезли з Калінінграду. Аня буквально виняньчила маленьких-великих кішок. Каже, що від таких вони майже нічим не відрізняються. Так само сплять, згорнувшись клубочком, муркочуть, коли їм приємно, а Христина обожнює щурів і мишей.
“Коли їх привезли, вони були дуже неспокійні – нове місце, інші люди. Для того, щоб вони до нас звикли, ми читали вголос їм книжки, в основному казки. Кошенята слухали, як діти, і потроху адаптувалися”, – розповідає зоотехнік Ганна Гурич.
На “Art Party у левів на Хаті”, як офіційно назвали День Народження своїх вихованців у зоопарку, прийшло чимало дітей. Всі вони з радістю спостерігали за бенкетом левів, а потім залишили їм вітальну листівку, підписавши її своїми побажаннями для іменинників.
“Я теж хочу додому таку велику кішку, але, думаю, мамо, не дозволить. Її ж треба годувати, вигулювати і диван, напевно, великий для неї треба. А у нас мало місця будинку. Може, я попрошу у батьків хоч хом’ячка”, – ділиться прийшла на свято маленька Людмила.
“Я побажав левам здоров’я і миру, а ще багато нових іграшок”, – говорить маленький Вадим.
Потомства від левів у зоопарку не очікують. Розповідають, Геркулес хоч і чоловік у розквіті сил, але стерилізований. Так що змінюватися кількість левів у зграї не буде. Подивитися, як грають великі кішки, і поспостерігати за їх ієрархічними відносинами, можна до морозів. Тварини легко переносять температуру до мінус 10, запевняють працівники звіринцю. Крім того, ті навчилися стукати в двері. Коли хочуть прогулятися – б’ють лапами про них. І так само просяться назад з вулиці.
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua