2 березня вшановують великомученика Федора Тирона та преподобного Федора Мовчазного

2 Березня 2015 11:48
sozidaniye.com.ua

sozidaniye.com.ua

Те, що написано на роду, треба ще правильно прочитати.
Микола Левицький

2 березня — у ці перші дні зимової весни — у дохристиянські часи наші предки об’єднували дві пори року, святкуючи другий день Нового року та день Ластівки. Як і в останні два тижні лютого, цього дня закликали весну, очікували з вирію ластівок, молилися про врожай та передбачали погоду вже на літо. Отже, за народними прикметами, яка погода цього дня, така вона буде і влітку.

За церковним календарем 2 березня вшановують великомученика Федора Тирона, преподобного Федора Мовчазного, праведну Маріамну, священномученика Єрмогена, мученика Міну.

Православні християни цього дня моляться великомученику Федору, щоб він допоміг знайти зниклих людей та втрачені або вкрадені речі. Також вірили, що цього дня не варто дивитися у вечірнє небо, бо побачена на Федора падаюча зірка може принести важку хворобу або навіть смерть.

Хоча існували і інші перекази, що зірки – це Божі свічки. А падаючі зірки, це бісові свічки, які янгол помітив між божими і викинув їх з неба.

Іменинниками 2 березня є:
Федір, Роман, Мар’яна, Пилип, Міна, Кузьма.

2 березня народились:

1859 — Шолом-Алейхем (Соломон Рабинович) (м. Переяслав-Хмельницький Київська область) — єврейський письменник, драматург та просвітницький діяч. В Україні написав свої знамениті твори «Тев’є-молочник», «Менахем-Мендл», «Нотатки комівояжера», «Монологи».
«Коли я писав мої вірші, я, як міг, шукав «Кобзаря», цю пісню пісень Шевченка, і не міг знайти. Я ладен був віддати що завгодно і скільки завгодно. І ось тепер я бачу, що не прогадав би, якби заплатив найвищу ціну бодай за одну його «Катерину» (Шолом-Алейхем).

1876 — Мирон Кордуба (Тернопільська обл…), український вчений, публіцист, історик, письменник, громадсько-політичний діяч.

1882 — Архип Тесленко (Полтавська обл.), український письменник. Автор оповідань «Хуторяночка», «Син», «Дід Омелько», «За пашпортом», «Страчене життя», «Школяр» та ін.

Події 2 березня:

1918 — війська УНР і Німеччини витіснили більшовиків із Києва.

1923 — У США вийшов друком перший номер журналу «Time» — 32-сторінкове видання було першим американським тижневиком новин. Сьогодні журнал виходить кількома мовами і має близько 4-х мільйонів передплатників.

1949 — Закінчився перший безпосадковий політ на літаку навколо земної кулі. Він тривав 94 години і був здійснений на літаку Lucky Lady II (B-50 Superfortress).

1959 — в СРСР створили добровільні народні дружини (ДНД).

1983 — з’явилися перші компакт-диски й CD-програвачі.

«Рідна країна»