Феномен шульги: це добре чи погано?

29 Березня 2015 13:11
epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

У наш час ліворукість не вважається дивним відхиленням і, тим більше, хворобою. Ліваки, як дорослі, так і діти, живуть нормальним життям, і не помічають цього. Однак питання про те, чим все ж можна пояснити те, чому більшість людей — праваки, і чи варто батькам переучувати дитину-шульгу, цікавить багатьох.

Чому більшість людей не ліваки, а праваки, вчені називають однією з загадок життя. На їхню думку, перевагу правої або лівої кінцівки можна пояснити особливостями нашого мозку. «Вибір» використання лівої та правої півкулі залежить від виду виконуваних завдань. Однак не все так просто. Складні перехресні з’єднання нервів мозку та тіла призводять до того, що за праву сторону тіла відповідає ліва півкуля, і навпаки. Говорячи інакше, ліва півкуля мозку контролює праве око, праву руку, праву ногу тощо. За словами вчених, такий поділ дозволяє мозку ефективніше обробляти інформацію.

Чому ж люди у більшості праваки? За однією з версій, вибір «праворукості» пов’язаний із мовою: у більшості людей за мову відповідає ліва півкуля. В той час як права півкуля починає працювати з моменту появи дитини на світ, ліва розвивається пізніше, з розвитком здатності до мови. А ліва півкуля відповідає якраз за праву руку.

І все ж серед нас є ті, кого прийнято називати ліваками. В середні віки про таких людей говорили, що вони опинилися під впливом нечистої сили, і застосовували до них різні і часом жорстокі способи «переучування». В наш час до ліваків ставляться як до звичайних людей, а до самого факту «ліворукості» — як до виключення з правил.

Переучування дитини-лівака, як у ранньому, так і в шкільному віці, небезпечне. Фото: Andreas Rentz/Getty Images

Переучування дитини-лівака, як у ранньому, так і в шкільному віці, небезпечне. Фото: Andreas Rentz/Getty Images

Чим же ліваки відрізняються від праваків? Вважається, що у ліваків більш активна ліва півкуля, тому в таких людей краще розвинена логіка, здатність до аналізу, образне мислення. Вони легко навчаються іноземній мові, вирішують арифметичні задачі (але не в розумі), здатні швидко оцінити ситуацію та прийняти рішення. Також у таких людей добре розвинені творчі здібності та інтуїція. До певного віку малюки можуть використовувати як праву, так і ліву руку. І тільки у 5–6 років можна буде зрозуміти: дитина правак чи лівак.

Існує ще один цікавий факт: тільки 15% людей є т.зв. явними ліваками. Однак бувають і приховані ліваки. При виконанні роботи такі люди використовують праву руку (чи ногу), але перший рух починають з лівої.

Ліворукість може мати кілька причин. Перша — спадковість і існування якогось «гена ліворукості», який, втім, ще не виявлений. Друга полягає в здатності організму пристосовуватися: наприклад, якщо ще в утробі матері у дитини було пошкоджено ліву півкулю мозку, яка добре розвинена у праваків, то права півкуля розвивається інтенсивніше.

Питання, яке гостро стоїть для ліваків, а точніше, їхніх батьків, — чи переучувати дитину в правака? Зрозуміло, це питання вирішується індивідуально, але варто прислухатися до думки фахівців. Більшість медиків і педагогів твердо впевнені: переучування небезпечне.

Допоможіть дитині-ліваку адаптуватися в цьому світі. Фото: FRED DUFOUR/AFP/GettyImages

Допоможіть дитині-ліваку адаптуватися в цьому світі. Фото: FRED DUFOUR/AFP/GettyImages

Переучування лівака, як у ранньому, так і в шкільному віці може призвести до цілого ряду порушень: порушення мовних і зорово-просторових функцій, безсоння, заїкання, дратівливості, виникнення неврозів. Може сповільнитися фізичний розвиток, знизитися успішність. Ці порушення можуть проявитися як поодинці, так і в комплексі. І це не дивно: адже, перевчаючи лівака, ви втручаєтеся в роботу його мозку.

Зрозуміло, ці та подібні відхилення можуть виникнути у малюка-лівака й із інших причин, а не тільки як наслідок переучування. Однак цього не зрозуміти, адже переучені ліваки вже не стануть самими собою. Чи готові ви пожертвувати здоров’ям дитини, щоб дізнатися напевно?

Відомо також, що у переучених ліваків залишається незначна координація лівої руки: деякі дії вони виконують все ж лівою рукою. Зупинившись на виборі не переучувати лівака, допоможіть йому адаптуватися в цьому світі.