Сенсаційну стародавню вулицю на Подолі обнесуть парканом, щоб зберегти

2 Березня 2015 14:49
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

У столиці чергова археологічна сенсація. На Поштовій площі на місці будівництва ТЦ, на глибині більше 7 метрів, виявлені унікальні знахідки ХI-XII століття, які не тільки коректують історичні факти про історію столиці, а й різко змінюють плани забудовника на будівництво на Поштовій підземного торгового центру.

ЗНАХІДКА. Археологічні роботи на об’єкті тривають вже кілька місяців. Вчені виявили унікальні споруди часів Київської Русі: кілька вінців дерев’яного частоколу, між якими проходила стародавня вулиця, частини стародавніх будинків киян, а також хрестик і дерев’яний жіночий гребінь, зроблений з мореного дуба. “Ми не очікували, що на цьому місці будуть цінні археологічні знахідки, оскільки припускали, що стародавній житловий район закінчувався трохи вище (поблизу Боричевого узвозу. – Авт.), а після знахідок стало очевидно, що житлова площа була набагато далі, ніж було прийнято вважати раніше: на ділянці ближче до Володимирського узвозу знайдені залишки древніх будівель”, – розповів нам заступник директора Інституту археології Гліб Івакін. За словами експерта, органіка такого періоду не зберігається, але через особливості подільського грунту, в якому багато вологи, вона консервується. Можна буде провести аналіз будов і встановити точну дату їх зведення.

У XVII-ХVIII століттях тут була міська пристань, знайдені відповідні конструкції, також археологи виявили добре збережену систему водовідведення. Зараз на територію постійно приходять допитливі кияни (охорони доводиться постійно стежити і просити віддалитися роззяв з усього Києва. – Авт.). Вони не тільки порушують техніку безпеки, але й можуть посприяти обвалу стін, де проводяться розкопки. В цілях безпеки найближчим часом археологічний об’єкт обнесуть високим парканом.

МУЗЕЄФІКАЦІЯ. Влада відразу ж взяли під контроль будівельний об’єкт. Мер Києва Віталій Кличко дав вказівку зупинити будівництво торгового центру, а в Мінкультури запевняють про музеєфікацію цієї ділянки. “Всі виявлені тут знахідки епохи Київської Русі будуть захищені на найвищому державному рівні”, – зазначив міністр культури В’ячеслав Кириленко. Він також зазначив, що за результатами археологічних досліджень, ця територія повинна бути внесена до Реєстру нерухомих пам’яток і музеєфікувати, а компанія, що почала будівництво ТЦ на Поштовій площі, повинна змінити проект забудови.

Тим часом археологи згадують, що в 2000 році на Майдані Незалежності були знайдені древні останки Лядських воріт, з унікальними дерев’яними зрубами, і останки фундаментів Міської думи (будівля була знищена під час війни. – Авт.). “Всі ці знахідки були тоді безладно знищені за рішенням міськвлади, вціліла лише частина артефактів. Хоча їх можна було зберегти. Хочеться вірити, що зі знахідками на Поштовій подібне не повториться”, – кажуть археологи. “Будівництво ТЦ призупинено. На цій ділянці потрібно робити музеєфікацію. Наскільки кардинально доведеться міняти проект ТЦ, поки не ясно, адже до кінця не відомі кордону земділянки з археологічними знахідками. Визначимося, як тільки отримаємо всі висновки археологів”, – розповів нам архітектор Андрій Миргородський.

Джерело: Сегодня