У Києві може з’явитися міст імені Нємцова

5 Березня 2015 17:06
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

За два роки депутати Київради хочуть перейменувати близько ста київських вулиць

Вже цього тижня вулиця Смирнова-Ласточкіна (Шевченківський район) може змінити назву на історичну – Вознесенський узвіз, а через два тижні вул. Леніна (Деснянський район) може стати Копільщанською. Рішення з перейменувань можуть бути прийняті вже на найближчих сесіях Київради. Однак на цьому зупинятися депутати не мають наміру і планують за два роки перейменувати ще 100 вулиць з радянськими назвами.

За словами секретаря комісії Київради з питань культури Павла Бригинця, зараз ведуться громадські слухання щодо перейменування вулиць Леніна в Дарницькому та Солом’янському районах, останню хочуть назвати на честь покійного грузинського політика Кахи Бендукідзе. “У Києві не повинно бути вулиць Леніна (зараз налічується близько 10). У тому ж Деснянському районі за перейменування вулиці виступило 80% місцевих жителів”, – упевнений Бригинець.

За його словами, підлягають перейменуванню та вул. Московська (Печерськ), і Московський міст. “У світлі останніх подій їх назви будуть змінюватися. Що стосується перейменування Московського мосту в міст ім. Бориса Нємцова, то така пропозиція може бути внесена на розгляд. Однак рішення прийматиме спецкомісія і громадськість”, – пояснив Бригинець.

Від таких масштабних перейменувань вулиць столичні києвознавці шоковані. За їх словами, це може спотворити історію міста. “У процесі перейменування вулиць потрібно керуватися історією, а не політикою!” – Говорить києвознавець Віталій Ковалинський.

“Я б закликала всіх учасників процесу з перейменування не поспішати і нічого не змінювати в стані емоційних поривів. Потрібно все обговорити з істориками, краєзнавцями та громадськістю і тільки потім приймати рішення. Назвою вул. Московської близько 200 років, і ця назва не стосується подій, які відбуваються зараз”, – розповіла культуролог Владислава Осьмак.

Таблички по 100 гривень

За словами заступника бюджетної комісії Київради Олександра Вовченка, додаткового фінансування з бюджету на встановлення нових табличок (одна коштує близько 100 гривень) не потрібно. “У районах є спеціальна стаття, в якій передбачаються всі витрати на подібні цілі”, – пояснив нам Вовченко.

За його словами, менш ніж за рік семи столичних вулицях повернули історичні назви: вулиця Онищенка стала Левандовською, вулиця Іванова – Бутишевим провулком, вулиця Вєтрова – Назарівською, вулиця Воровського – Бульварно-Кудрявською, площа Фрунзе – Петропавлівською, вулиця Фрунзе – Кирилівською, вулиця Димитрова – Діловою, вулиця Клименка – Преображенською.

Крім того, частина вулиці Інститутської перейменували в алею Героїв Небесної Сотні. На станції метро “Хрещатик” вже навіть з’явилися таблички, що позначають вихід до алеї з підземки.

 

Джерело: Сегодня