Критик релігії з Польщі представить у Києві свої нові фільми

25 Квітня 2015 15:00
cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

cultprostir-prod.s3.amazonaws.com

28 квітня у Центрі візуальної культури відбудеться показ нових фільмів польского художника, і режисера Артура Жмієвського. Фільми презентуватиме сам автор, після перегляду відбудеться обговорення.

У своїх фільмах Жмієвський досліджує взаємозв’язки між владою, мистецтвом та суспільством. Особливе місце у творчості Артура Жмієвського посідають критика релігії, яку він вважає інструментом влади, і експерименти з перенесення релігійних ритуалів у світський простір мистецтва. Наприклад, у фільмі «Служба божа – 2» задокументоване інсценування Жмієвським католицького богослужіння на головній сцені Національного театру в Кракові. Крім того, в 2014 році Жмієвський створив серію коротких фільмів у співпраці з жінками, які відбувають покарання у варшавській колонії. Ці фільми є документацією воркшопів, під час яких дисциплінарну колонію було перетворено на місце вільної творчості. Ще одна тема фільмів Жмієвського – художні експерименти на тему щоденного насильства.

«Артур Жмієвський дуже близький нашій організації, тому саме в Центрі візуальної культури Артур часто демонструє свої роботи. Цього разу ми раді представити українській публіці кілька його нових фільмів, один з яких критикує зростання впливу церкви на польське суспільство, а інші зачіпають тему творчої роботи і тих можливостей, які вона надає навіть за складних умов жорсткого дисциплінування, як, наприклад, у виправних колоніях», – розповів Cultprostir прес-секретар Центру візуальної культури Назарій Совсун.

Артур Жмієвський – художник, режисер, куратор. Представляв Польшу на 51-ій Венеційській бієнале. Його роботи демонструвались в Музеї сучасного мистецтва (Нью-Йорк), на Documenta 12 (2007), Manifesta 4 (2002) та багатьох інших виставках та фестивалях. Художній редактор журналу Krytyka Polityczna. Куратор 7-ї Берлінської бієнале (2012).

Джерело: Cultprostir