На вашій поштовій скриньці яскрава мітка – чекайте злодіїв у гості

1 Квітня 2015 07:00
tsn.ua

tsn.ua

У соцмережах з’явилися численні фотографії київських під’їздів та оповідання мешканців. Кияни скаржаться – за їхніми квартирами стежать злочинці – вони навіть нібито розробили цілу схему для ефективного грабежу. Хтось сіє паніку – або в столиці дійсно епідемія крадіжок?

У цьому будинку 120 квартир. Жовті наклейки є на 7 поштових скриньках. Судячи з номерів, всі квартири знаходяться на різних поверхах. Хто, коли і навіщо залишив ось такі жовті мітки не знають навіть самі мешканці. Ганна Григорівна каже, наклейки точно з’явилися сьогодні. Всіх мешканців в обличчя не знає.

“Колишній медичний гуртожиток. Багато хто здає квартири”, – каже жінка. Згадала лише господиню однієї “зазначеної” квартири. “Тут живе дівчинка, мати померла у неї давно”, – каже жінка.

А ось Зінаїда Андріївна знайшла мітку на своїй поштовій скриньці. Каже – її квартиру рік тому вже обікрали. “Чесно кажучи нічого особливого не вкрали. Ну просто все було перерито в квартирі. І там дрібниця, яка була на виду”, – розповідає про крадіжку.

Через міток жінка вирішила поставити сигналізацію. Експерт з безпеки Михайло Гулаг рекомендує додати бронедвері, а краще 2, і мінімум 2 замки. А застати злодія зненацька допоможе сигналізація, пов’язана з мобільним телефоном.

“Придумали такі речі, коли відчиняються двері господареві приходить смс ваша квартира розкрита. Господар може подзвонити в міліцію і попросити перевірити”, – каже експерт з безпеки Михайло Гулак.

“Якщо Держохорона приїжджає за 5 хвилин, значить у нас є скільки часу? – 4 хвилини щоб зайти, взяти і вийти”, – говорить Володимир Шаповалов.

Володимир може розповісти десятки способів, як влізти в будь-яку квартиру. У нього було бурхливе минуле. Впевнений – професіонали наклейки не залишили б.

“Це маячня. Це тимурівці якісь може ставили мітки для того щоб бабусі допомогти! Яка нормальна людина буде ставити мітки, відразу всі побачать”, – говорить він.

Ми пройшлися по “мічених квартирах” в цьому будинку. Виявилося – в половині живуть пенсіонери.

“У мене взяти нічого. Будь ласка! Крім мене, старої бабці!” – каже жінка.

Раїса Яківна, дізнавшись, що на її ящику теж є наклейка – знімає одразу всі. Від гріха подалі. У соцмережах – десятки фотографій мічених поштових скриньок і розповіді, мовляв, у столиці справжня епідемія квартирних крадіжок. У міліції кажуть з початку року в Києві злодії обчистили півтори тисячі квартир і офісів, але це менше, ніж за такий же період торік.

Цю та інші новини ви можете подивитися у випуску інформаційної програми “События” на каналі “Україна” за 30.03.2015 19:00.

Джерело: Сегодня