Все про субсидії для киян: документи, терміни, оформлення

1 Квітня 2015 15:20
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Розглянути заявку міська влада обіцяє протягом 10-30 календарних днів

У соціальних службах столиці очікують, що кількість киян, які бажають оформити субсидії, вже найближчим часом зросте як мінімум удесятеро. Нині ж правом на компенсацію від держави при оплаті комунальних послуг користуються всього лише 47 тисяч городян. При цьому влада обіцяє значно спростити саму систему нарахування субсидій. Тепер необхідно буде заповнити всього лише два документи – заяву та декларацію. Їх же міська влада збирається розіслати Укрпоштою абсолютно всім власникам житла в Києві, тим самим пропонуючи киянам подумати про економію на комуналці. Здати заповнені папери можна буде таким же способом – відправити поштою або ж самостійно віднести за місцем оформлення субсидії. У заяві необхідно буде написати про своє бажання отримувати компенсацію на оплату ЖКП, а в декларації вказати доходи за останній рік. Розглянути заявку міська влада обіцяє протягом 10-30 календарних днів. За цей час вони перевірять достовірність поданої інформації, наприклад, звернуться до податкової і уточнять, чи не переплутав щось громадянин, заповнюючи декларацію.

“Тепер вам не треба бігати по організаціям і збирати довідки про власні доходи. Ми самі, отримавши заяву від вас, знаючи ваші паспортні дані та ідентифікаційний номер, звернемося до фіскальних органів з питанням про ваші доходи. Можливо, зробимо це не відразу, так як у нас буде багато роботи з нарахування субсидій, а трохи пізніше. Якщо виявиться, що людина свідомо обдурив нас, то йому доведеться компенсувати субсидувати йому суму в подвійному розмірі. Додам, що ми не збираємося нікому відмовляти в субсидіях. Ні тим, у кого дві квартири, ні тим, у кого є “зайва” жілпощадь, автомобіль, ділянка. Хіба що, права на них не будуть мати ті кияни, які торік зробили одноразову покупку на суму понад 50 тисяч гривень. Ось вони субсидії швидше за все не отримають”, – пояснює начальник Департаменту соціальної політики КМДА Юрій Крикунов.

“У декларації буде необхідно вказати всі свої доходи за останні 12 місяців. Сюди входить поняття всього прибутку, крім одноразової виплати на дитину, які нині встановлена на рівні 10 тисяч гривень. Вказати доходи необхідно буде тих людей, які проживають в квартирі і претендують на субсидію. Важливо, якщо хтось із членів сім’ї не проживає за місцем прописки, то це можна вказати, і тоді його доходи ми не станемо враховувати при нарахуванні допомоги. В крайньому випадку, прийде комісія і перевірить, живе та чи інша людина за адресою чи ні. Тобто, якщо дитина, наприклад, десь вчиться або працює, то його батьки просто пишуть, що за фактом в квартирі проживають не три, а дві людини. Ось їхні доходи і будемо враховувати”, – говорить начальник управління праці та соціального захисту населення Дарницької РДА Тетяна Соя.

За словами представників соцзахисту, вони готові до великого напливу охочих оформити субсидії і вже подовжили графік своєї роботи. Тепер, вони відкриті з 8 до 19 і навіть збираються виходити на службу по суботах.

Хто має право на субсидії?

– Власник квартири або ж особа, яка офіційно орендує житло у господаря квартири за договором найму.

Які документи необхідні для оформлення субсидій?

– Заява про нарахування субсидій та декларація про доходи громадян, які звертаються за компенсацією.

– Довідки про доходи, якщо громадянин бажає, щоб йому субсидію нарахували на основі доходів за останні 6 місяців, а не 12.

– Договір про оренду житла при його наявності. (Якщо людина знімає квартиру неофіційно, то претендувати на субсидії не має права.)

На який термін оформляється субсидія?

– На 12 місяців з дня звернення для її нарахування. При цьому громадяни повинні проінформувати соціальні служби про зміну кількості проживаючих за цей період, якщо воно зміниться.

Чи потрібно переоформлювати субсидію після закінчення строків її нарахування?

– Ні. Це зроблять структурні підрозділи без оформлення нової заявки від людини, самостійно перевіривши його доходи за останні 12 місяців.

 

Джерело: Сегодня