Де і як мають нагоду відпочити й оздоровитися юні кияни

25 Травня 2015 12:00
gorod.cn.ua

gorod.cn.ua

Якщо державних дитячих оздоровчих таборів навколо Києва залишилося менше десятка, то об’єднання творчих людей, педагогів, вожатих, екстремалів-креативників навпаки розвивають літній дитячий відпочинок. І яскравий приклад цього — перший Фестиваль дитячого відпочинку й туризму KidsCampFest, який упродовж двох днів вирував у Київському палаці дітей та юнацтва. Про це пише газета “Хрещатик”.

Тож нехай кожна дитина буде радісною й щасливою, а її літо буде теплим та незабутнім. Як сказала Наталія Мієдінова: «Мрія — вона жива, в неї треба вірити!»

Як зазначили в столичних профспілках, «одним зі стратегічних завдань профспілок міста у вирішенні соціальних питань осіб, які працюють, визначено організацію якісного, повноцінного оздоровлення та відпочинку дітей та підлітків під час шкільних канікул». Для вирішення цих завдань Міськпрофрада та її членські організації акумулюють фінанси міського та профспілкового бюджетів, Фонду соціального страхування з ТВП, господарників та спонсорів для того, щоб максимально зменшити для батьків витрати, пов’язані з оздоровленням та відпочинком дітей. На кошти, які передбачені з міського бюджету, згідно з Територіальною угодою, Міськпрофрадою, проведено конкурсні торги на закупівлю дитячих путівок й у відповідності до законодавства України визначені переможці, з якими укладені договори на оздоровлення дітей улітку 2015 року. Традиційно відчують піклування профспілок міста діти з сімей, які опинились в скрутних життєвих обставинах та потребують фінансової підтримки: діти з особливими потребами, юні спортсмени, переможці творчих конкурсів, багатодітні та малозабезпечені родини, діти-переселенці з зони АТО та діти учасників АТО. У зв’язку зі складною соціально-політичною ситуацією в східних та південних регіонах України більшість батьків прагне направити дітей на відпочинок в приміській зоні та в області. Профспілки міста беруть на себе ініціативу спільно з Київською міською та обласною адміністраціями відновити роботу дитячих оздоровчих закладів, які тимчасово не працюють: «Промінь» — на Бориспільському шосе, «Автомобіліст» — у Бучі, «Супутник» — в Пущі-Водиці. До речі, «Супутник» уже кілька років поспіль частково вдається реанімувати.

Куточки відпочинку навколо Києва

Візьмемо до уваги, наприклад, найбільші курортні селища навколо Києва: Пущу-Водицю, Кончу-Заспу, Боярку, Бучу, Ірпінь, Ворзель, Броварський район… До 1986 року тут працювало близько сотні піонерських таборів (лише в Пущі-Водиці їх було 15). На сьогодні у приміській зоні лишилося 11 дитячих оздоровчих таборів. Кращими острівками дитячого відпочинку вже не одне десятиліття були й залишаються відомі табори. Серед них — дитячий оздоровчий табір «Каштан» Київського інституту електрозварювання ім. Є. Патона в Кончі-Заспі, який не змінює своїх традицій упродовж 45 років. Дитячий оздоровчий комплекс «Дніпро», розташований у тій самій Кончі-Заспі, відновлено кілька років тому. І він знову завоював довіру. Тепер на його базі працює дитячий проектний табір «Майстерня успіху». Дитячі оздоровчі табори «Зміна» в смт Клавдієве та ім. Гагаріна в Ірпені теж відкрили в далекі радянські часи, вони завжди були досить популярними. І зараз тут життя досить цікаве. Багато уваги приділяється спорту, зокрема його екстремальним видам: тут є навіть пейнтбол, скалодром і тролей («чарівний спуск»), проводиться військово-спортивна гра «Зірниця». Цього літа в ДОТ «Зміна» вводиться курс вивчення польської мови, академія перукарського мистецтва та великий мотузковий маршрут «Туристична стежка». Багаті традиції й у табору «Лісовий», що у Пущі-Водиці (профспілки працівників Державної податкової служби).

Цього року поблизу Києва, окрім тих, про які сказано вище, працюють такі дитячі профспілкові оздоровчі табори: «Світанок» (Державного управління справами), «Антей» і «Сокіл» (ДП «Антонов»), «Хвиля» («Акціонерної компанії «Київводоканал»), Дитячий санаторно-оздоровчий центр «Дружний» (ВАТ «Київський завод «Радар»), «Джерело» (КП «Київжитлоспецексплуатація»), «Славутич» у Переяславі-Хмельницькому, «Променистий» (профспілки працівників МВС). До речі, це один із найстаріших таборів… І ще один із кращих дитячих таборів «Лідер», який минулого року значно втратив свої позиції через політичні вподобання його керівництва.

А також — нові табори «Двіжок» в с. Зазим’я від Асоціації вожатих України, Авторський дитячий табір «Акорд» у Пущі-Водиці. Є ще, правда, й інші дитячі оздоровчі заклади навколо Києва, але про них дуже мало відгуків, а їхнє керівництво не надто охоче йде на контакт із журналістами. Це «Журавочка» в Броварському районі, дитячий оздоровчий заклад санаторного типу «Чайка» в Богуславському районі, «Лісний» та «Енергія» (Міністерства енергетики) у Ворзелі.
Нові часи — нові віяння

Нові часи висувають і нові вимоги до дитячого відпочинку. Сьогодні, окрім традиційних дитячих таборів, немов гриби після дощу, повсюди виростають нові заклади: «мовні» табори й табори шоу-бізнесу, екстремальних видів спорту й туристсько-скаутські. Деякі вже встигли завоювати добру славу й користуються попитом. Наприклад, дитячий англійський табір «Fairy Town Camp», розташований на території заміського комплексу «Джерело» у Васильківському районі. Діти в таборі складають тестування з англійської мови, можуть займатися верховою їздою на території відомого київського кінного клубу «Болівар», у арт-майстернях, на кулінарних майстер-класах, заняттях з журналістики та театральної майстерності. У Боярці на базі приватної школи-пансіону для дівчаток «Леді» з 2006 року працює мовний табір «Маленька Америка». Окрім вивчення іноземної мови, діти навчаються танців і верхової їзди, беруть участь у різноманітних заходах. Цікавим варіантом є також денний табір на базі шкіл «DEC school». Одна зміна (5 робочих днів) включає англійську мову, майстер-класи, екскурсії, розважальні програми. Користуються попитом у юних киян віком від 8 до 17 років дитячі табори «JAMM» і «JAMMik» у П’ятихатках, бо це не просто табори, а справжні школи шоу-бізнесу. JAMM налічує 5 потоків: рок-бенд, денс-клуб, театр, TV-студія, дизайн-студія. Табір «Вояж» в Ірпені вміщує в себе активно-творчу програму, англійську мову, екскурсії, басейн. А ще — багато різноманітних гуртків, а також квести, турніри, спартакіади, дискотеки. В селищі Мироцьке на базі спортивно-оздоровчого комплексу «Озерець» успішно діє дитячий тренінг-табір «Ух-Ти! Camp!» — дитячий тренінг-проект, де все спрямовано на розвиток дитини, прояв її креативних, лідерських та організаторських можливостей.

На «Витоки» для єднання з природою

Комусь до вподоби відпочивати в Пущі-Водиці чи в Кончі-Заспі. А є й ті, кому до вподоби життя у гармонії з природою. Для них працюють наметові табори: скаутський табір «Витоки» на Черкащині, у Броварському районі і в Кончі-Заспі працюють скаутські табори «Перевал» і «Росток», у Переяславі-Хмельницькому — «Скаут-вілль», а на Ольжиному острові в Кончі-Заспі — наметовий табір «Робінзон» від туристичного клубу «Іскра», на Черкащині — український національний дитячий табір «Козацька фортеця», унікальний табір «Екстремал», де діти не лише займаються екстремальними видами спорту, а й навчаються журналістики. В Обухівському районі на базі Парку «Київська Русь» відкривається дитячий наметовий табір, де школярі може навчитися ремесел наших предків, ознайомитися зі стародавніми бойовими мистецтвами, навчитися їздити верхи на конях, вивчити історію, проживаючи в атмосфері давнини.

Є ще й дитячі табори денного перебування. Але це — тема окремої розмови.

Кожен оздоровчий заклад має свої цікаві і неповторні особливості та проводить захоплюючі заходи. Звісно, в кожному таборі є й свої проблеми. Та в кого їх немає? Навіть у сім’ї, де виховується один-двійко дітлахів, не завжди можна дати ладу, а тут — по 20—30 дітей у загоні. І кожний — зі своїм характером, звичками, вподобаннями. Є й такі, котрі в свої 12—13 років ніколи в житті не застеляли ліжка, не прали своїх речей — за них усе робить мама (а то й домашня прислуга). Дехто може собі дозволити сказати: «Мої батьки заплатили гроші, тому я повинен відпочивати, а не прибирати за собою. За власні гроші я можу робити все, що захочу». Але тут, у колективі, дитина стає зовсім іншою — такою, як і всі діти. Вона тягнеться за кращими, піддається впливу вожатих і дитячого колективу. Хто б там що не говорив, а колективне виховання — панацея від усіх проблем. І краплинки радощів, доброти, уміння жити в колективі зливаються у велике море світу з острівками оздоровчих таборів. Адже це велика Країна Дитинства.

Джерело: Хрещатик