Київська нерухомість знизилася у ціні

22 Травня 2015 14:00
mathias shoots analogue/flickr.com

mathias shoots analogue/flickr.com

За даними за квітень 2015 року, новобудови в Києві почали продавати на 1,4—5,6% дешевше.

Забудовники знизили ціну тому, що хотіли збільшити попит, що впав. З цією ж метою продавці нерухомості включили до спектру пропонованих послуг різні програми лояльності для клієнтів.

За оцінкою експертів, основною причиною зниження кількості придбаних квадратних метрів є те, що курс гривні почав стабілізуватися і припинилися занадто різкі коливання курсів гривня/долар.

У першому кварталі поточного року спостерігалося постійне зростання курсу американської валюти, саме цей фактор впливав на ринок визначальним чином.

Більша частина коштів, акумульованих на рахунках громадян саме з метою придбання нерухомості, зберігалася в доларах і євро. У той момент, коли курс іноземних валют значно виріс, люди змогли придбати необхідну нерухомість, що, як і раніше, продавалася за гривні.

Після закінчення першого кварталу валюта припинила активне зростання, на що ринок нерухомості відреагував падінням рівня поточного попиту.

Проте не всі фахівці переконані, що попит на квадратні метри знизився. За словами директора ЖК «Петровський квартал» Віталія Андріюка, ситуація на ринку в квітні практично ідентична березневій. Це пояснюється тим, що покупки, здійснені в квітні, були заплановані ще в березні. А ситуація зі стабілізацією курсу тільки підштовхнула тих, хто сумнівався, до купівлі.

До кінця травня експерти прогнозують закінчення затишшя і активізацію учасників ринку нерухомості.