На Поштовій продовжаться археологічні розкопки

24 Травня 2015 17:00
i.ytimg.com

i.ytimg.com

Замість будівельних кранів — експедиція археологів і польова лабораторія. В червні на Поштовій площі продовжаться археологічні розкопки, пише газета “Хрещатик”.

 «Ми вже знаємо приблизно, що це за пам’ятки, кому належали знайдені артефакти… Однак зараз ми поки що працюємо над тим, аби всім об’єктам надали статус національних пам’яток. Для цього ми проводимо облікову документацію. Потім ми детально розповімо киянам, що нам вдалося дослідити. Поділ — історичне місце, ми його часто розкопували. І чимало раніше знайдених пам’яток допомогли світовій спільноті краще зрозуміти, якою була історія Київської Русі»,— розповів директор Центру археології столиці Михайло Сагайдак.

Під час проведення розкопок усі артефакти зберігатимуть у спеціальній польовій лабораторії. А потім усі знахідки залишаться у підземному музеї, який працюватиме на Поштовій площі. До цього часу велика команда науковців та фахівців працює над тим, аби все ж зберегти всі розкопки. «Це унікальна ситуація. У Європі немає прикладів консервування дерева, яке розкопали з такого давнього часу із землі. Оскільки відомо, що з води в Швеції кораблі вікінгів діставали і консервували. А тут є своя специфіка, і працює ціла команда науковців, щоби зберегти і законсервувати всі знахідки»,— зазначила заступник голови КМДА Ганна Старостенко.

Експедиція археологів нині з компанією-забудовником створюють всі умови для того, аби далі можна було безпечно працювати на ділянці, адже в березні на розкопі відбувся обвал, і знахідка частково була засипана. Після чого інвестор змушений був змінити методи будівництва з метою зберегти всі пам’ятки.

«Зараз на Поштовій площі створюються всі умови для проведення археологічних розкопок. Найближчим часом планують завершити роботи з покриття, яке надасть можливість безпечно працювати археологам»,— говорить директор КНМЦ з охорони, реставрації та використання пам’яток історії Ларіон Мірошниченко. Аби кияни могли вчасно дізнатися всю інформацію, як далі працюватимуть археологи на Поштовій площі і де зберігатимуться пам’ятки, створено спеціальний штаб. Він працює на базі Центру археології НАН України за адресою вул. Г. Сковороди, 9-б. «Ключова мета київської влади — показати киянам відкритість та прозорість своєї роботи, в тому числі — коли йдеться про збереження археологічних пам’яток нашої історії для того, щоб інформувати всіх мешканців Києва про кожен крок влади, забудовника, науковців щодо консервації та збереження знайдених на Поштовій площі артефактів»,— зауважила Ганна Старостенко.

Джерело: Хрещатик