Скандал на Андріївському узвозі: під виглядом укріплення схилу забудовник будує елітний гараж

4 Червня 2015 17:34
24tv.ua

24tv.ua

На Андріївському узвозі знову затіяли підозріле будівництво: там, поруч з новою житловою семиповерховою будівлею №30-34-в, вже звели бетонну коробку. За документами тут буде гараж для мешканців будинку. Через це будівництво в старих будинках по сусідству, охоронюваних законом як пам’ятки архітектури, пішли тріщини.

Забудовник твердить, що всі роботи проводяться під їх суворим контролем і жодна будівля в окрузі не постраждає, але співробітники місцевих художніх галерей їм не вірять і готуються відстоювати свої інтереси в судах. “Подивіться – до майбутнього гаражу просто немає заїзду! Єдиний спосіб прокласти до нього дорогу – знести наші майстерні”, – обурюється завідувач галереєю “Творчість” Валентина Астаурова.

ЗАГРОЗИ. Конфлікт розгорівся ще в 2013 році, коли почали будувати сам будинок №30-34-в. Художникам обіцяли, що це буде двоповерхова виставкова галерея. Спочатку, правда, так і було. Але потім, непомітно для всіх, домовласник добудував у дворі… семиповерхову будівлю! За словами місцевих жителів, кілька квартир у ньому вже нібито викупили впливові українці. Прізвища не називають, але кажуть, що лаятися з ними – собі дорожче.

“Раніше на цьому місці була зелена зона. А тепер навіть чорний вхід в мою майстерню забарикадували. Всі стіни вкрилися тріщинами, а після Великодня, коли почали будувати гараж, вони розширилися… Я намагаюся мовчати – боюся, адже їм знищити мою галерею нічого не варто. Художників по сусідству вже не раз підпалювали”, – говорить Астаурова.

“Минулого місяця почали зрізати схил. Впритул підійшли до моєї майстерні. Будинок старий – історична цінність. Просто знести не можна, тому його кілька разів підпалювали. А тепер, мабуть, просто хочуть зруйнувати”, – скаржиться другий місцевий художник.

ВСЕ ЗАКОННО? Представник забудовника Олександр Сезоненко стверджує, що перед початком робіт у всіх будівлях розмістили спеціальні маячки. Кожен місяць їх положення заміряють точними приладами. І якщо хоча б в одній точці буде відхилення на міліметр – будівництво призупинять. “На цій ділянці завжди був гараж. Після того як старий завалився через прорив теплотраси, ми попросту його відновили, а заодно зміцнили схил”, – переконує Сезоненко.

Районна влада також запевняють, що контролюють будівництво. “Гараж споруджують законно. Тріщини в галереях з ним не пов’язані”, – заявив “Сегодня” голова Подільської РДА Валентин Мондрієвський.

Втім, як повідомили “Сегодня” в держархітектурній-будівельної інспекції України: “Документів, які дають право на виконання будівельних робіт зі зведення гаража біля будинку по вул. Андріївський узвіз, 30-34-в, ми не реєстрували”.

“Нічого нового ми не будуємо”

“Відповідно до умов договору купівлі-продажу ця земельна ділянка і гараж дійсно належать нашій компанії. Нове будівництво, яке могло б викликати які-небудь руйнування, там не ведеться. Ця споруда (гараж) побудовано дуже давно, в 1962 році. Але в квітні цього року над даною ділянкою трапився прорив теплотраси, і через це одна з несучих стін гаража впала. В результаті завалилась і дах. Коли ми вивезли утворився будівельне сміття, оголився величезний котлован і схил. Тому ми, за власні гроші і в терміновому порядку, прийняли всі невідкладних заходів, щоб не допустити сходження грунтів зі схилу. Для цього був проведений монтаж паль, побудовані підпірні стіни. За планом, будівництво має завершитися через місяць. За допомогою спецметок ми контролюємо вплив будівництва на сусідні будівлі”, – розповіла представник забудовника Людмила Пінчук.

Потрібно перевіряти

“Мені намагалися замовити коригування цього проекту. Але я сказав, що його потрібно скасовувати. Гідрогеологія Андріївського настільки ніжна, що будь-яке вторгнення може мати фатальні наслідки для сусідніх будинків! Потрібно все перевірити. І, якщо будівництво самовільне або узгоджене з порушенням процедури, демонтувати”, – вважає Георгій Духовичний, віце-президент Київської спілки архітекторів.

Джерело: Сегодня