2 липня вшановують Апостола Іуду, брата Господнього, святителя Іова, преподобного Варлама Вазького

2 Липня 2015 10:24
yaryna.net

yaryna.net

Перемагай труднощі розумом, а небезпеку – досвідом.
З народних вуст

2 липня у дохристиянські часи наші предки розпочинали свята з вшанування Сварога, покровителя ковальства. При цьому обов’язковими були обряди поклоніння воді, адже у цей час ще й продовжувалися купальські свята.

До речі, обряд кидання монеток у воду задля здійснення бажання прийшов до нас з тих часів, коли люди вірили, що у водоймах живуть боги. А тому у воду кидали жертви, у першу чергу, для того, щоб задобрити божества.

У Києві таким місцем поклоніння водяним божествам був фонтан Самсон, що знаходиться на Подолі. Здебільшого, сюди кидали монетки для того, щоб назавжди залишитися у столиці.

За церковним календарем, 2 липня вшановують Апостола Іуду, брата Господнього, святителя Іова, преподобного Варлама Вазького, мученика Зосима, преподобного Паїсія Великого, преподобного Іоанна пустельника.

У народі Зосим вважається заступником бджіл. Оскільки день присвячений цим працелюбним комахам, то й погоду наші пращури визначали по їх поведінці. Так ось: коли бджоли швидко летять до своїх вуликів, то скоро буде дощ; стають злішими, частіше жалять — перед засухою; сидять на стінках вулика — до сильної спеки.

Іменинниками 2 липня є:

Варлам, Зосим, Паїсій, Марія.

2 липня народились:

1825 — Володимир Александров, український письменник, лікар, музикант, фольклорист, краєзнавець. Доктор медицини з 1859 року.

1892 — Михайло Спіров, країнський вчений-анатом, лімфолог. Праці (понад 60) присвячені дослідженню лімфатичної системи, вивченню будови центральної нервової системи, питанням тератології, методиці викладання анатомії та її історії.

Події 2 липня:

1924 – створено Міжнародну асоціацію спортивної преси.
1937 — Політбюро ЦК ВКП(б) санкціонувало відправку телеграми секретарям обкомів, крайкомів, ЦК нацкомпартий, де наказувалося взяти на облік усіх куркулів, що повернулися на батьківщину для того, щоб їх заарештувати і розстріляти. Ця телеграма стала початком Великого терору або сталінських репресій.
1951 — газета «Правда» засудила вірш В. Сосюри «Любіть Україну».
1954 — розпочала роботу Міжнародна організація телебачення (Євробачення).

2 липня відзначають:

  • Міжнародний день спортивного журналіста

Чи знаєте ви що:

Цікаво про бджолу

• Середній вік бджоли: матка живе 4-5 років, робоча бджола в літній період – 30-60 днів, бджола, яку вивели восени та яка перезимувала – 190-210 днів.

• Для отримання 1 кг меду бджоли мають взяти нектар з 1-2 млн. квітів.

• Ефективний радіус для польоту бджоли за взятком – 2 км, хоча бджола може відлітати і на 8 км. від вулика та знайти дорогу додому.

• За один виліт бджола облітає приблизно 1000 квітів.

• Під час збору нектару, цією роботою зайнято лише 50-60% вуликових бджіл. Інші ж бджоли зайняті вихованням розплоду, приймають нектар, переробляють його на мед та виконують інші роботи у вулику.

• Бджола може тягнути вантаж, який у 320 разів перевищує вагу її тіла.

• Для виховання однієї тисячі личинок потрібно 100 гр. меду, 50 гр. пилку та 30 гр. води.

• В залежності від раціону відгодовування, личинка може стати робочою бджолою чи маткою.

• Чарунка у сотах – одна з найраціональніших природніх геометричних форм, на її спорудження треба найменшу кількість матеріалу (на 100 чарунок – 1,3 кг. воску).

• Бджоляр за допомогою диму не заспокоює бджіл, а змушує їх діяти, як при пожежі – бджоли набирають мед та не можуть жалити.