Гроші на дороги «з’їдає» ямковий ремонт

28 Липня 2015 09:53
lada.fm

lada.fm

Більшу частину виділених на дорожнє покриття коштів направляють на ямковий ремонт. Крім того, левову частку бюджету «Укравтодору» витратять на погашення кредитів та відсоткових ставок по них.

Цьогоріч на ремонт доріг в Україні виділено катастрофічно мало коштів – близько 4 млрд грн. З них 700 млн грн направлено на «Карпатський проект». Більшість із залишкових коштів йде на ямковий ремонт. Про це заявив заступник Міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер.

«Це проект відновлення доріг, спрямований на розвиток туристичного потенціалу карпатського регіону. Основна частина цих грошей, близько 550 млн грн, виділена на дорогу Львів-Бібрка-Івано-Франківськ. Роботи вже йдуть. Плануємо закінчити ремонт дороги у серпні. Тендери вже проведені, дві компанії займаються ремонтом», – заявив пан Шульмейстер.

За словами замміністра, із залишених 3,4 млрд грн. – більшість направляється на ямковий ремонт доріг.

«Невелика частина йде на погашення боргів «Укравтодору» за поставки товарів і послуг за попередні періоди. Зараз ця заборгованість складає 1,7 млрд грн», – додав експерт.

Однак, за словами пана Шульмейстера, в цілому бюджет «Укравтодору» становить 24 млрд грн, з яких 19 млрд – будуть направлені на погашення кредитів та відсотків по них.

«Тому на дорожнє будівництво грошей практично немає», – додав заступник Міністра.

Та, незважаючи на це, чиновник сподівається, що у відповідних відомствах встигнуть підготувати документи, щоб уже в кінці вересня Світовий банк погодив надання Україні третього траншу у розмірі 800 млн дол. Частину суми направлять на будівництво ділянки дороги Полтава-Харків, а частину – на інші дороги – на Кіровоград-Миколаїв-Херсон, а також на дороги в Одеському регіоні.

«Зараз подаємо документи на ті відрізки доріг, які дуже важливі для України, і за якими проектувальні роботи вже проведені. Це ті ділянки, до модернізації яких при наявності грошей вже можна приступати. Ці ділянки важливі для нарощування транзиту через Україну», – йдеться в повідомленні.