У Києві створено фотопроект про зникаючі радянські мозаїки

29 Липня 2015 09:37
cultprostir.ua

cultprostir.ua

Київський фотограф Володимир Шипотильников відзняв вже близько 55 мозаїк. Володимир викладає фотографії у своєму блозі, надалі планує видати фотокнигу на цю тему. Поглиблений інтерес до радянських мозаїк з’явився у нього в зв’язку з тим, що інформації про них в інтернеті зовсім мало, мізерні відомості можна знайти тільки в блогах і соцмережах. Нові відзняті об’єкти Володимир заносить в Google maps, створюючи власну карту з мозаїками.

«Мені стало цікаво, як мозаїки впливають на місто. Виявилося, що їх ніхто не помічає. Цілий втрачений світ. Були випадки, коли я шукав певну мозаїку і питав у мешканців сусідніх будинків, причому похилого віку, де вона знаходиться, показував фотографії. Вони не знали. Жили все життя поруч, ходили повз, і не помічали. Виходить, що ці сліди просто стерлися, стали непомітними», – розповідає Володимир.

Нагадаємо, у зв’язку з прийняттям закону про декомунізацію разом з комуністичними символами в Києві почали зникати монументальні мозаїки. У списку об’єктів, які будуть демонтовані найближчим часом, мистецтвознавці вже знайшли ряд безцінних робіт.

Джерело: cultprostir.ua