У столиці триває кампанія з безкоштовної заміни старих електролічильників

1 Липня 2015 16:45
capital.jkg-portal.com.ua

capital.jkg-portal.com.ua

У столиці триває кампанія з безкоштовної заміни старих електролічильників на сучасні зонні прилади обліку. Що таке багатозонні лічильники електроенергії, в чому їхня перевага та як киянам безоплатно перейти на зонний облік? Пропонуємо офіційну відповідь.

Днями ПАТ «Київенерго» повідомило, що продовжує реалізацію програми із безкоштовної заміни у будинках киян старих електролічильників на сучасні зонні прилади обліку. Зокрема, до кінця року планується встановити ще 10 тисяч багатозонних електролічильників. Цього разу роботи проходитимуть на Лісовому масиві.

Примітно, за інформацією компанії, впродовж останніх півроку її фахівці замінили понад 5 тисяч старих лічильників електроенергії на нові зонні прилади обліку на Теремках. Загалом же за 6 років реалізації програми «Київенерго» було встановлено 65 тисяч багатозонних електролічильників у будинках мешканців Троєщини, Осокорків, Русанівки, Відрадного, Печерська, Виноградаря, Теремків та Бортничів. Орієнтовна вартість одного багатозонного лічильника поза програмою «Київенерго» становить від 1200 грн.

Багатозонні лічильники як вони є

Багатозонні засоби обліку електроенергії – це засоби вимірювальної техніки, які використовуються для визначення обсягу електричної енергії та реалізують процедуру погодинної реєстрації показів засобів обліку та/або реєстрації показів засобів обліку за зонами доби. Оскільки за різними зонами доби діють різні тарифи на електроенергію, такі засоби обліку ще називають багатотарифними.

Відповідно до п.12 «Правил користування електроенергією для населення», встановлення багатозонного електролічильника дозволяє споживачу перейти на розрахунки за спожиту електроенергію за тарифами, диференційованими за періодами доби. Зокрема, споживач може обрати розрахунки за спожите світло або за двозонними (нічний, денний), або за тризонними (нічний, напівпіковий, піковий) тарифами. При цьому до діючого тарифу будуть застосовуватися коефіцієнти встановлені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. У результаті виходитиме, що споживач сплачуватимете за електроенергію за різними тарифами, котрі залежатимуть від часу доби електроспоживання. Цю інформацію зонний лічильник фіксуватиме завдяки вбудованому годиннику.

Переваги багатозонного обліку

Згідно з постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №221 від 26 лютого 2015 року, з 1 квітня поточного року, перейшовши на двозонні тарифи, кияни матимуть знижку в 50% при оплаті електроенергії, спожитої в нічний час доби (з 23:00 до 07:00), трьохзонних – 60%.

При цьому, у «Київенерго» попереджають, у випадку встановлення тризонного лічильника електроенергія, спожита в години пікового навантаження (з 8:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00), буде на 50% дорожчою звичайної вартості світла у напівпіковий час (з 7:00 до 8:00; з 11:00 до 20:00; з 22:00 до 23:00).

Тобто встановлення багатозонного (багатотарифного) лічильника має сенс, для тих споживачів, які користуються електроенергією в години мінімальних навантажень на мережі, зокрема у нічний час – в період дії знижених тарифів на електроенергію. Так вони зможуть урізати свої рахунки за електроенергію вдвічі.

Якщо ж «життєвий ритм» споживачів інакший, дещо скоригувати енергоспоживання у сторону заощадження можна за допомогою побутової техніки із таймерами, які слід налаштовувати на роботу вночі. Наприклад, електроприладів великої потужності – кондиционерів, бойлерів, тепловентиляторів, теплої підлоги, електроопалення, тощо.

До речі, за словами експертів, запускаючи у роботу на ніч електроприлади великої потужності, можна не лише заощадити кошти, але й уникнути перенавантажень у внутрішньобудинкових електромережах, які можуть призвести до виходу з ладу електропроводки або обладнання електрощитових.

Окрім того, слід пам’ятати, що розрахунки за зонними тарифами будуть максимально вигідними, якщо рівень  електроспоживання складає 500 кВт/годин (і вище) на місяць.

Також вагомо, багатозонні прилади обліку, які встановлює «Київенерго» в квартирах киян, приєднані до автоматичної системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ), що дозволяє дистанційно знімати показання приладів обліку.

«Багатозонні лічильники, підключені до АСКОЕ, дозволяють заощадити кошти за рахунок раціонального споживання електроенергії – це важлива перевага для споживача в умовах зростання вартості енергоресурсів. Крім того, власнику сучасного приладу обліку не потрібно знімати показання, передавати їх і звіряти з «Київенерго», розраховувати вартість обсягу спожитої електроенергії. Всі дані про споживання квартири, де встановлений лічильник з підключенням до АСКОЕ, в режимі реального часу передаються в «Київенерго», а оплата електроенергії ведеться за рахунками, які компанія виставляє клієнту», – зокрема наголошує заступник директора з технічного забезпеченню продажів СВП «Київські електричні мережі» Олександр Бемм.

Тож, споживачам буде зручніше сплачувати за електроенергію: достатньо зайти до Особистого кабінету та натиснути кнопку «Сплатити».

Як безоплатно перейти на багатозонний облік

У ПАТ «Київенерго» наголошують – заміна електролічильників відбувається одночасно по всьому будинку. Коли проходитимуть відповідні роботи, компанія сповіщає мешканців за допомогою інформаційних повідомлень на дошці оголошень. Тож, щоб отримати зонний лічильник безкоштовно, споживачам потрібно у зазначені в оголошенні дні забезпечити доступ фахівців до електролічильника у квартирі.

Щоб скористатися перевагами багатозонних лічильників опісля установки спеціалістами «Київенерго», їхні власники повинні звернутися до будь-якого з Центрів обслуговування клієнтів, замовити параметризацію приладу та підписати новий договір з компанією, що передбачає розрахунок за електроенергію з двох або трьох зон. У іншому випадку – саме встановлення багатозонового лічильника нічого не дасть, споживачу нараховуватиметься плата згідно з однозонним тарифом.

Примітно, наразі для киян, котрі обслуговуються ПАТ «Київенерго» та в квартирах яких вже встановлені зонні лічильники, приєднані до системи АСКОЕ, діє акція – безкоштовна параметризація лічильника. Скориставшись нею, мешканці столиці можуть одноразово заощадити ще 409 грн.

У іншому випадку перехід на зоновий облік відбуватиметься за стандартною процедурою. Для цього споживачеві необхідно звернутися до будь-якого центру обслуговування клієнтів «Київенерго», де йому допоможуть обрати електролічильник та запропонують скористатися комплексною послугою із заміни лічильника.

Зауважимо, за інформацією компанії, окрім неї, протягом останніх років майже 12 тисяч зонних приладів обліку встановили будівельні організації, які вводять в експлуатацію нові житлові будинки в столиці. Таким чином, наразі в місті системами АСКОЕ охоплено понад 75 тисяч квартир.