День Незалежності-2015: у центрі заходів – захисники України

7 Серпня 2015 09:32
2000.ua

2000.ua

Київ – Марш замість військового параду на Хрещатику і концерт класичної музики замість розважальних заходів на Майдані анонсують на День Незалежності в Адміністрації президента. У центрі заходів – особа воїна-захисника країни. Водночас, частина добровольців до будь-яких святкувань ставляться скептично. Кажуть: спочатку треба повернути захоплені українські території. 

Параду з військовою технікою на День Незалежності 24 серпня у столиці не буде. Про це повідомив заступник голови Адміністрації президента Віталій Ковальчук.

Передбачається проведення Маршу незалежності, у центрі якого буде особа воїна-захисника країни, якому ми завдячуємо свободою і незалежністю

«Ніяка військова техніка не братиме участі у проведенні заходів 24 серпня на майдані Незалежності і Хрещатику, – запевнив він. – Передбачається проведення Маршу незалежності, у центрі якого буде особа воїна-захисника країни, якому ми завдячуємо свободою і незалежністю», – сказав Ковальчук.

Напередодні, у День прапора, заплановані також заходи із вшанування пам’яті загиблих в АТО, зазначив чиновник.

Нині репетиції ходи за участю силових структур тривають на території заводу «Антонов» у Києві.

Зокрема, за повідомленням прес-служби Нацгвардії, у них беруть участь курсанти Національної академії нацгвардії та особовий склад батальйону почесної варти.

Поки у Києві тривав парад, українських військових в Іловайську «вітали» з артилерії – доброволець 

Минулого року вперше було відчутно, що парад, що йде по Хрещатику на День незалежності – це не карнавал, а справжня армія, за якою є і подвиги, і втрати, розповідає у коментарі Радіо Свобода Дмитро Різниченко, прес-офіцер батальйону «Донбас-Україна».

Вони в цей час дивилися на одному-єдиному «живому» телевізорі на Парад незалежності, на пишні вишиванки, на сяюче святкове місто, а в той час їх «вітали» з Днем Незалежності росіяни, обстрілюючи з артилерії

«Але в той же час, коли я, на той момент – поранений, тільки-но приїхав у Київ з-під Іловайська, мої побратими в Іловайську вели бої. Вони в цей час дивилися на одному-єдиному «живому» телевізорі на Парад незалежності, на пишні вишиванки, на сяюче святкове місто, а в той час їх «вітали» з Днем Незалежності росіяни, обстрілюючи з артилерії, – і у них відчуття були геть протилежні», – говорить доброволець.

Широкомасштабні святкування недоречні, але заходи за участі військових потрібні, аби продемонструвати боєготовність держави, зауважує аналітик групи «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець. Водночас, за його словами, важливо зробити наголос на вшанування пам’яті людей, які віддали життя за незалежність України.

Святкувати буде варто, коли Україна врегулює збройний конфлікт на своїй території, вважає комбат п’ятого окремого батальйону «Правого сектору» із позивним «Чорний», який зараз перебуває у зоні АТО.

Триває війна, то, м’яко кажучи, це важко назвати незалежністю, бо ми залежні зараз від цих подій

«Якщо у нас є проблеми в державі, і незалежність – під питанням, тому що у нас де-факто забрали одну з областей: анексували Крим, і плюс є проблема у двох інших областях – триває війна, то, м’яко кажучи, це важко назвати незалежністю, бо ми залежні зараз від цих подій, – зауважує він. – У нас є держава Україна, але не в тих межах, як хоча би рік тому. Тому тут багато питань: що святкувати?», – каже боєць.

Минулого року на День Незалежності в Києві пройшов парад за участю військової техніки. Невдовзі стало відомо, що українські сили перебувають в оточенні під Іловайськом. За даними військового прокурора Анатолія Матіоса, станом на квітень встановлено, що тоді загинуло понад чотириста людей.

Джерло: Радіо Свобода