Перше вересня в Києві: без розкішних букетів, але з карткою учня

31 Серпня 2015 13:45
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Вчителям шкіл обіцяють підняти зарплати

Завтра у столиці сядуть за парти 274 тисячі школярів, з них 32 тисячі дітей підуть до школи вперше. Цього року київські школи також прийняли близько 8 тисяч діток з сімей переселенців Криму і Сходу. Ми дізналися, що нового обіцяють учням і вчителям у цьому році.

1_297

ПО КАРТЦІ. Вже з 1 вересня стартує проект “Картка учня” в ліцеях №№79 та 145. “Це електронна картка, яку дитина зможе використовувати як пропуск до школи, а також для розрахунків у шкільному буфеті або їдальні. Батьки ж з її допомогою зможуть стежити онлайн за оцінками”, — кажуть у Департаменті освіти. До кінця першого півріччя в мерії проаналізують, як “Картка учня” себе зарекомендує, а після її запровадять і в інших школах. Зазначають, що для батьків нововведення — безкоштовне: впроваджувати карти будуть за рахунок міськбюджету. Більше уваги приділять і патріотичному вихованню дітей: “Це можуть бути концерти для ветеранів, допомога в плетінні маскувальних сіток”, — говорить заступник голови КМДА Ганна Старостенко. До речі, в цьому році, як і в попередньому, батьки та вчителі у багатьох школах знову хочуть відмовитися від розкішних букетів на 1 вересня, а гроші направити на допомогу пораненим. Обіцяють зберегти в цьому році й безкоштовне харчування (сніданки) для учнів початкових класів і пільговиків.

ЗАРПЛАТИ. За даними ГУ статистики Києва у першому півріччі 2015 року середня зарплата вчителя становила 3823 грн. З вересня їм зарплати можуть трохи підвищити, питання розглядатиметься на сесії Київради. Депутати пояснюють: збільшити фонд заробітної плати для всіх бюджетників (на 337 млн грн) планують за рахунок перевиконання дохідної частини бюджету. “У перерахунку на одну людину, це сума від 160 до 400 грн”, — сказали нам у Київраді. Також, за даними КМДА, в школах може виникнути нестача вчителів іноземних мов, оскільки з 1 вересня вводяться додаткові години на вивчення цих предметів. Крім того, тільки 85% шкіл укомплектовані медсестрами — мало хто хоче йти на зарплату менше 2 тис. грн.

Джерело http://kiev-ukr.segodnya.ua/kpeople/1-sentyabrya-bez-cvetov-645293.html