У Києві розгортається черговий будівельний скандал

16 Лютого 2016 14:36

Мешканці Святошинського провулку, 2 виступають категорично проти будівництва 25-поверхового житлового будинку у дворі їх будинку.

Про це “Українській правді. Київ” повідомила ініціативна група.

За словами жителів, звести висотку хочуть на земельній ділянці раніше виділеній під будівництво дитячого садка.

“Земельна ділянка у провулку Святошинському, 2, була виділена у 1992 році Київрадою у постійне користування СКТБ “Комплекс” для будівництва житлового будинку і дитячого садочка. На частині ділянки звели і в 1998 році здали в експлуатацію наш будинок. А дитсадок не збудували”, – розповіла активіст Алла.

За її словами, наразі цю землю фактично захопив “Київміськбуд” і хоче збудувати 25-поверхівку.

У дворі будинку, на місці, де обіцяли збудувати дитсадок, нині хочуть звести висотку у 25 поверхів. Скриншот з googlemaps

“Чому ми говоримо, що захопив? Бо не було громадського обговорення, ми не бачили детального плану території. Нам невідомо, як їм вдалося змінити цільове призначення землі?”, – обурилась Алла.

Вона додала, що боротьба за 49 соток на Святошинському провулку, 2 триває вже кілька років.

На цій ділянці хочуть звести висотку

“У 2009 році уже була спроба шахрайського захоплення цієї ділянки під комерційну багатоповерхову забудову, зокрема шляхом фіктивних громадських слухань. Але мешканці домоглися того, що Постійна комісія Київради заборонила будівництво”, – сказала активіст.

Проте, попри протести мешканців, Київрада 10 грудня 2014 року передала цю ділянку ПАТ “Холдингова компанія “Київміськбуд” в короткострокову оренду на 3 роки для будівництва та експлуатації житлового будинку з вбудованими нежитловими приміщеннями.

Будуватимуть замість дитсадка, майде упритул до 10-поверхового житлового будинку і школи

При цьому у документі змінили адресу – ділянка у Святошинському провулку, 2, на якій мали звести дитсадок, раптом стала ділянкою по вулиці Святошинській.

Також якимось чином ділянка, що була у постійному користуванні СКТБ “Комплекс”, у документі значиться землею комунальної власності.

“Нинішня спроба компанії “Київміськбуд” захопити ділянку та спорудити на ній 25-поверховий будинок, замість дитячого садка, є не лише аморальною, цинічною і незаконною, але містить ознаки корупції”, – наголошують активісти.

Фото з сайту “Київміськбуду”

4 серпня 2015 року “Київміськбуд” отримав дозвіл на виконання будівельних робіт від Держархбудінспекції.

“Це було зроблено з грубим порушенням законодавства. Громадські слухання з цього приводу не проводилися, підписи мешканців про згоду щодо будівництва ніхто не збирав”, – наголосила Алла.

Вона додала, що після того, як мешканці будинку виступили проти забудови, компанія “Київмісьбуд” вдалася до силового тиску на мешканців будинку.

“Сюди пригнали “тітушок”, які взялися руйнувати бетонну огорожу з території КП “Святошинське лісопаркове господарство”, блокувати рух транспорту у нашому дворі, погрожувати підпалити машини, залякувати мешканців будинку”, – розповіла активістка.

Наразі мешканці вимагають у Київради: скасувати рішення від 10 грудня 2014 року про надання згаданої земельної ділянки в оренду і дозвіл Держархбудінспекції про надання дозволу на будівництво багатоповерхівки, дати оцінку шахрайській зміні цільового призначення земельної ділянки, що має усі ознаки корупції, та забезпечити безпеку мешканців, що наразі потерпають від “тітушків”.

Мешканці категорично проти. Фото з Twitter Павла Шеремета

У противному разі жителі погрожують акціями протесту.