Музей української діаспори в Києві готує виставку китайського живопису «Півонія – символ знатності»

21 Квітня 2016 17:22

afisha-Pivoniya-simvol-znatnosti-slider

27 квітня 2016 року о 19.00 в галереї «Мансарда» Музею української діаспори відбудеться відкриття виставки китайського живопису та каліграфії «Півонія – символ знатності».

На виставці будуть представлені твори сім’ї Чи: художниці Чи Шаотін та каліграфі Чи Еньго.

Художні роботи Чи Шаотін присвячені темі півонії (з кит. «富贵花 fuguihuā»«квітка знатності та багатства»), яка на початку ХХ ст. стала національною квіткою Китаю. Завдяки своїй пишності та різноманітності кольорового забарвлення пелюсток півонія вважається королевою квітів у Піднебесній. На виставці відвідувачі матимуть змогу побачити картини, виконані художницею в стилі Се І («передача ідеї»), одній із традиційних китайських живописних технік, що передбачає нанесення на рисовий папір чітких контурних ліній зображуваного предмета й передачу емоційного та душевного настрою художника. Також глядачі побачать кілька робіт, виконаних мисткинею в змішаній техніці, створеній шляхом поєднання рис традиційного олійного живопису та китайського стилю Се І.

Художні твори Чи Еньго ілюструють його власну поезію, а також вислови й афоризми давніх китайських філософів. Роботи майстра, серед яких і кілька сувоїв, виконані в стилях Сін Шу («ходове письмо») та Цао Шу («трав’яне письмо»), традиційних напрямках скоропису – класичного виду китайського мистецтва каліграфії. Відвідувачі матимуть змогу побачити ієрогліфи, написані без відриву руки та під сильним нахилом (стиль Сін Шу), та ієрогліфи, частина елементів яких упущені, тому написи з них виглядають як єдине ціле (стиль Цао Шу). Крім того, кожен матиме змогу навчитися легко розпізнавати ці два різних види письма та ознайомитися з крилатими висловами давніх китайських мудреців.

Біографічні довідки

Чи Шаотін народилася в Китаї, а в 1997 році разом зі своїми батьками переїхала до України. Художниця закінчила Київський національний університет ім. Б.Грінченка, отримавши спеціальність – викладач образотворчого мистецтва і дизайну. Традиційному китайському живопису Шаотін навчалася у Чанг Цзюнь Гена, Чанг Хуайонга та Лю Цзуньганя – відомих у Китаї та Україні майстрів. Крім того вона вивчала древню китайську мову та старовинні тексти у вчителя Жень Ху Ліаня. Зараз Чи Шаотін є членом Громадського клубу культури Китаю (місто Вейфан), викладає китайський живопис та китайську мову. Художниця підтримує постійний зв’язок з Батьківщиною та сприяє культурному обміну між двома країнами.

Чи Еньго (1956-2013) народився в Китаї, а 1997 році разом із родиною переїхав до України. За освітою він був вчителем китайської мови та каліграфії. Еньго також чудо знався на китайській філософії, вивчав старовинні тексти та писав власні поетичні твори. З 2010 по 2012 роки викладав каліграфію в Інституті Конфуція при Київському національному університеті ім. Т.Шевченка. Він також брав активну участь у різних культурно-мистецьких заходах. Так, зокрема, у 2010-2011 роках його роботи були представлені на виставці в рамках проекту «Руденія» при Київському державному інституті декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М.Бойчука.

Відкриття виставки китайського живопису і каліграфії «Півонія – символ знатності» відбудеться 27 квітня 2016 року о 19.00 в галереї «Мансарда» Музею української діаспори за адресою: Київ, вул. Московська, 40-б. Вхід на відкриття – вільний.

Виставка триватиме з 27 квітня по 22 травня 2016 року.

Вартість квитка – 10 грн. (пільговий – 5 грн).