Названо області, де найбільше хворіють на рак через Чорнобильську аварію

27 Квітня 2016 14:31
Фото: poradumo.pp.ua

Фото: poradumo.pp.ua

Вчені Національного інституту раку назвали регіони України, де після Чорнобильської аварії найбільше хворіють на рак. Це Київська, Чернігівська, Вінницька, Рівненська, Житомирська та Волинська області. Там рівень захворюваності удвічі, а подекуди – втричі перевищує загальноукраїнські показники.

Жінки в цих областях найчастіше хворіють на рак щитовидної залози. Серед чоловіків більш, ніж у 2,5 два рази зросла кількість хворих на рак нирок.

“Збільшення рівня захворюваності на рак – це світова тенденція, – розповідає Олена Колесник, директор Національного інституту раку. – Тим не менше, ми спостерігаємо значний ріст по деяким формам раку в областях, які відносять до найбільш уражених Чорнобилем”.

Щороку онкологи реєструють понад 130 000 нових випадків захворювань на рак серед дорослого населення країни. При чому, кількість жінок і чоловіків, яким щороку ставлять цей діагноз, суттєво не відрізняється: 388 чоловіків та 359 жінок на 100 тис. населення. Найчастіше від раку помирають у Запорізькій, Кіровоградській та Сумській областях.

“Державі потрібно змінювати не тільки національну систему лікування хворих на рак, а розробляти принципово нову систему виявлення захворювання на ранніх стадіях, – стверджує Андрій Безносенко, головний лікар Національного інституту раку. – При виявленні захворювання на ранніх стадіях повне одужання можливо досягти у 85-90%, саме тому у всьому світі щорічний скрінінг населення є запорукою раннього виявлення хвороби та високого рівня одужання”.

За даними дослідження Національного інституту раку, чоловіки в Україні найчастіше помирають від раку дихальних шляхів – трахеї, бронхів, легень. Жінки – від раку молочної залози. На другому місті – рак шлунку.

Джерело: gazeta.ua