Скандал з Трухановим островом в Києві: частину території хотіли “хапнути”

11 Квітня 2016 15:00

63166

У соцмережах розігрався неабиякий скандал через новини, що на Трухановому острові “хапнули” шматок території і збираються облаштувати там молодіжний кемпінг з зоною фудкорту. Пост з цією інформацією розмістила у себе на сторінці Марія Сімович, яка позиціонує себе як режисер і промоутер.

“Друзяки! Є пропозиція. Ми тут хапнули шматок Труханового острова в довгострокову оренду. Зараз розбиваємо сектори. Цікавлять всі, від рестораторів до фудтраков і семінарщіков. Це молодіжний кемпінг а-ля 70-ті. Автобуси – які хочете. Можна на травневих підняти грошей і поліпшити ваш добробут. Це дивовижне місце, впевнена, у нас з вами вийде маленький Рай”, – написала Марія, не уточнивши, про яку саме частину острова йдеться.

Городяни тут же вибухнули обуренням і зажадали від влади пояснень. Влада ж клянеться: ніхто і нікому землю на Трухановому не видавав.

НЕ ХАПАЛИ. Гнів соцмереж після повідомлення Сімович не знав меж. “Вона дочекається, що з такими заявами її кемпінг просто спалять дотла”, – написав Володимир Дроботенко. “Цього ще не вистачало! І так щороку Труханів потопає в смітті через відпочиваючих, які після шашликів навіть не спромагаються сміття вивезти, так тепер там зроблять офіційним перебиваніе таких маргіналів!” – Додала Катерина Філіпчук. Втім, знайшлися і ті, які цю заяву сприйняли позитивно. “А я не проти. Якщо круте місце буде, то чому його не облаштувати на Трухановому? Там саме місце на літо під молодіжний кемпінг”, – вважає Віталій Слідчук.

Міська влада ж пост Сімович назвала провокацією і поспішила запевнити городян, що ніяких передач в оренду земельних ділянок на Трухановому не було і немає. “Не було їх ні за час минулої каденції Київради, ні під час цієї. Труханів острів є місцем відпочинку всіх киян і гостей столиці! І “хапати” персонажі будуть сприйматися як загарбники Київської землі, з подальшою жорсткою і миттєвою реакцією. Без сантиментів і розшаркувань”, – заявив заступник голови КМДА, Олексій Резніков.

Глава Дніпровської РДА Ярослав Горбунов також спростовує інформацію про “захапе” землі на Трухановому. “Цей пост не відповідає дійсності. В оренду ділянку може передатися лише під конкретне цільове призначення. Якщо це кемпінг – то кемпінг, якщо ресторан, то ресторан. Але не всі “в купу”, як було перераховано в пості. Більш того: якщо яким якимось дивом виявиться, що ця заява є правдою і там почнуть щось облаштовувати, міська влада зроблять все можливе, щоб воно зникло в найближчі терміни”, – розповів нам Горбунов.

ОБЛАГОРОДЖУЮТЬ. Зараз на Трухановому острові повним ходом йде підготовка до початку сезону: комунальники та міські активісти розчищають острів від сміття і облагороджують територію.

“Ми своїми силами встановлюємо уздовж вулиці Труханівській дерев’яні стовпчики, щоб відгородити проїжджу частину від траси, де катаються велосипедисти і проводяться змагання з бігу – щоб авто не заїжджали на зелену зону. Також уздовж вулиці були встановлені ліхтарі з енергозберігаючими лампочками. У планах – обладнати майданчик-воркаут з турніками на повороті на пляж “Довбичка”. На острові облаштовані також дві зони барбекю з мангалами і альтанками”, – каже керівник ГО “Труханів острів” Катерина Каленська.

За словами Ярослава Горбунова, планують на острові також відновити футбольні та баскетбольні поля і облаштувати тенісні корти. Всі ці роботи проведуть за рахунок інвесторів. “Йдуть роботи з облаштування парковки при в’їзді на острів. Днями демонтували бетонну огорожу, який її захищав. Замість нього тут буде огорожа з сітки і шлагбаум”, – каже Горбунов.

В ПРОЕКТІ. До слова, має намір влади втілити і більш масштабні проекти на Трухановому острові: оглядову канатну дорогу з кабінками і водний стадіон в Матвіївській затоці.

“Канатна дорога могла б зв’язати правий і лівий береги Дніпра, і працювати вона повинна цілий рік. За нашими планами, це не тільки зручний спосіб потрапити на острів, а й можливість проводити оглядові екскурсії для туристів. Попередньо, верхня станція може з’явитися на майданчику біля арки Дружби народів, а нижня – в глибині Труханового острова. Що ж стосується водного стадіону, то спочатку необхідно обладнати акваторію Матвіївської затоки згідно з міжнародними вимогами: подовжити дистанцію, вирівняти лівий берег, уздовж берега облаштувати доріжку, а в фінішній зоні встановити трибуни, елінги для зберігання плавзасобів, будиночок для суддів і будинок відпочинку для спортсменів. Також потрібно встановити сучасну систему водних доріжок і електронний “старт” і “фініш”, – перераховує Горбунов. Що ж стосується вартості обох проектів, то оцінюють їх як мінімум в 8 мільйонів євро.

Джерело: segodnya.ua