Великодній креатив: 6 способів фарбування яєць

28 Квітня 2016 14:39
Великодній креатив: 6 способів фарбування яєць

© Pixabay

Одне з найбільш очікуваних свят весни – Великдень – не за горами. Підготовка до нього – відмінний спосіб зібрати всю родину і разом покреативити над прикрасою традиційних великодніх страв, зокрема, над фарбуванням яєць. Ідей для цього – незліченна кількість, і обрати саме свій спосіб не буде складно.

Здавалося б, на магазинних полицях сьогодні є достатня кількість барвників, наклейок і готових прикрас – обирай будь-яку. Але, яйце, прикрашене своїми руками або руками дитини, подарує не тільки масу незабутніх емоцій при його підготовці, але і зробить нетривіальним звичайний великодній кошик, надавши можливість на деякий час перетворитися на художника і чарівника. До того ж, саме писанка або крашанка – це оберіг і найкращий подарунок до Великодня друзям і близьким.

За традицією, прийнято фарбувати яйця у Чистий Четвер, напередодні Великодня.

Класика жанру: рівномірне однотонне фарбування

Багато природніх компонентів володіють профарбовуючою здатністю. Це дозволяє отримувати різноманітні кольори і відтінки, зокрема, і при забарвленні яєць. Рожевого кольору можна домогтися, забарвлюючи яйця соком буряка, блідо-жовтого – за допомогою лимона або моркви, жовтого – завдяки квіткам календули, зеленого – за допомогою шпинату або кропиви, синього – за допомогою червонокачанної капусти. Коричневий колір дарує цибулиння, а пісочний колір – кава.

Рецепт: Все, що вам потрібно – це білі яйця, зварені круто, 5 склянок води, 5 ст. ложок 9% оцту і необхідний продукт. Продукт зварити, додати оцет і прокип’ятити в цьому відварі (у разі застосування моркви, лимона або буряків – отриманим соком необхідно натерти) яйця. Для отримання необхідного відтінку варіюйте час варіння яєць – чим довше часу вони будуть перебувати у відварі, тим більш інтенсивним буде колір. Щоб яйця після фарбування блищали – змастіть їх рослинною олією і натріть тканиною.

Хитромудрі візерунки: фарбування нитками муліне

Рецепт: Обмотайте яйця різнокольоровими нитками муліне і зваріть їх круто. Не знімайте нитки, поки яйця повністю не висохнуть і не охолонуть. В якості основи можна використовувати вже зварені раніше яйця в яскравому однотонному кольорі.

Ефект мармуру: масло, фарба і трохи художнього чуття

Рецепт: Пофарбуйте яйця в світлі яскраві кольори, наприклад, жовтий, червоний, помаранчевий. Дайте яйцям повністю висохнути. Розведіть темні кольори водою. Додайте до кожного кольору рослинне масло (1 ч. л.). Акуратно розмішайте (не збовтуйте) масло так, щоб утворилось багато жирових грудочок, розміром не більше горошини. Занурте кожне яйце в темний колір і одразу ж вийміть. Гарний мармуровий малюнок виходить, якщо поміщати в розчин яйце не більше одного разу.


© Pixabay/ivabalk

© Pixabay/ivabalk

Поцілунок природи: яйця з листяними відтисками

Рецепт: Для того, щоб отримати на яйці відображення листочка, досить прикласти до нього петрушку або кріп, щільно обмотати в марлю і покласти в киплячий розчин. Найкраще цей малюнок виходить, якщо варити яйця в цибулинні.

Полька-дот: візерунок в цяточку

Рецепт: Візьміть мокре яйце, обваляйте його в рисі або будь-якій іншій великій крупі і туго обмотайте марлею, закріпивши кінці. Помістіть його у відвар і варіть до необхідного відтінку.

Перманентний «макіяж»: стильний візерунок за власним ескізом

Рецепт: Якщо традиційні способи вас вже не вражають, ви самі можете проявити творчість під час підготовки яєць до Великодня. Для цього візьміть звичайне біле яйце і нанесіть на нього малюнок перманентним маркером. Для того, щоб сам візерунок був рівномірним і акуратним, помістіть яйце на підставку перед тим, як розмальовувати його, а після – дайте йому висохнути близько години. Даний вид малюнка абсолютно нешкідливий для продукту, так як залишається тільки на лушпинні.


© Pixabay

© Pixabay
Джерело: nv.ua